14 Април 2021сряда22:17 ч.

Снимка Михаела Катеринска

Щабът: В плато сме, вървим към спад

автор:Дума

visibility 712

България прехвърли платото на третата вълна и върви към много плавен спад. Тенденцията все още е крехка, но се наблюдава по-ниска заболеваемост и отхлабване на натиска върху болниците. Това са заключенията на здравните власти, представени на днешния брифинг, свързан с епидемичната ковид ситуация.

Девети сме по заболеваемост в ЕС, шести сме по смъртност, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел  Кунчев. По отношение на вътрешното разпределение на случаите, имаме някобко области с над 700 на 100 000 души заболеваемост - София, Вана, Перник, Бургас, Русе и София-област. Разград, Видин, Кърджали,  Търговище и Габрово са областите с най-ниска заболеваемост.

Той каза още, че се е случило това, което са очаквали специалистите от известно време - да навлезем в плато и след това да преминаваме плавно към спад на заболеваемостта. Последните дни, каза Кунчев, наблюдаваме много лек спад на заболелите и положителните тестове. Въпреки че хоспитализираните все още са много.

Тенденциите са изключително крехки. Все още не сме достигнали нивата на най-високата точка от вълната през ноември. Прехвърлихме платото и вече сме към нивата отпреди две седмици. Спадът в заболеваемостта е около 7% на двуседмична база - имаме тенденция, но не можем да кажем, че е трайна. По отношение на смъртността, не сме достигнали най-високата точка от зимата. Все още обаче нямаме задържане в тенденцията, там все още смъртността се покачва. Има отчетлив спад в натиска над болниците, подчерта началникът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски.

Той също смята, че има спад в заболеваемостта. Но това са крехки тенденции и трябва отново да акцентираме върху отговорността на всеки един от нас, каза още Мутафчийски.

Взехме решение за възстановяване на присътвения учебен процес в режима отпреди 22 март, каза от своя страна образователният министър Красимир Вълчев. Тоест - всички от 1 до 4 клас се връщат плюс три от осемте класа от пети до дванайсети. Ще започнем със 7,8 и 10 клас. След това, ако ситуацият позволява, от 26 април връщаме 5,9 и 12 клас, каза министърът. И добави, че вече наблюдаваната заболеваемост сред учители и ученици е много по-ниска отколкото през есента. За това, по думите му, допринася и ваксинацията сред преподавателите. Ваксините има ефект, много малко са заболелите сред ваксина учители и то между първата и втората доза. Няма такива от тях, които да са стигнали до хоспитализация.

Борисов си отива

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Бутафорна пиар акция на Ревизоро погази екозабрани

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

3500 дка дюни са станали частни

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Заради пандемията с над 10% са поевтинели наемите в столицата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

Хората не знаят за задължителните дистанционни водомери

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 73

Агросекторът у нас е с най-голям отлив на работници в ЕС

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 73

МЗХГ се сети да бори мора по пчелите

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

ЕС спира договорите за някои ваксини

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 73

Човек на Заев подаде оставка заради скандали

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 73

Дания ще депортира сирийски бежанци

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 73

Кратки новини

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 73

Чао!

автор:Валентин Георгиев

visibility 43

/ брой: 73

Почти катарзис

автор:Лозан Такев

visibility 109

/ брой: 73

Социалните бомби, заложени от ГЕРБ

автор:Ева Костова

visibility 155

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ