21 Януари 2021четвъртък05:09 ч.

Позиция

Шофьор на такси проповядва "история"

Антибългарска провокация в Българския културен дом в Будапеща

/ брой: 19

автор:Дума

visibility 2734

Д-р Радко Ханджиев

Bulgarian Press Pool-Budapest

Стотици българи в Унгария получават на електронните си адреси покана за лекция на 17 януари т.г. в салона на Българския културен институт (БКИ) в Будапеща. Темата - "Превратът на 9 септември 1944 г. и последствията от дейността на Народния съд" с лектор Илия Маринов.

Директорът на БКИ допълва със следното уточнение, вероятно за да повиши интереса към лекцията: "Военен преврат, въстание, бунт или революция - този въпрос и до днес занимава съзнанието на съвременниците, историците и всички родолюбиви българи. Нека накратко да проследим развоя на събитията от този исторически момент за по-нататъшната съдба на нашето Отечество и трагичните последствия от него чак до наши дни. Българската национална памет за съжаление е много къса и мнозина днес не са наясно съc събитията, мнозина знаят само това, което са учили от учебниците по история в периода след Втората световна война и до днес не знаят цялата историческа истина."

На 17 януари салонът е пълен. Пристига и лекторът. Достолепен мъж в третата възраст, елегантно облечен. Запознаваме се. Питам каква е професионалната му подготовка. Усмихва се: "Учих в Икономическия институт в Будапеща, но дълги години бях шофьор на такси. Сега съм пенсионер. Историята ми е хоби. Подготвил съм цикъл лекции, които да покажат трагичните последствия от 45-те години комунизъм в България..."

Според лектора, по указание на Г. Димитров от Москва, на 9 септември 1944 г. в София е организиран комунистически преврат; командват членовете на Военната лига и агенти на КГБ Кимон Георгиев, Дамян Велчев, Кирил Станчев. В кабинета на Кимон Георгиев диктували комунистите, последвала кървава разправа, указанията на БРП (официалното име на комунистическата партия тогава), били бързо да се ликвидират противниците на режима, преди да започне Народният съд. Избити били десетки хиляди. Една от жертвите е известният карикатурист Райко Алексиев, който, според "лектора", бил умъртвен в Дирекцията на милицията от Георги Боков, баща на Ирина Бокова, кандидат за поста генерален секретар на ООН. "Но ние успяхме да попречим дъщерята на комунистическия убиец да оглави най-важната международна организация", похвали се лекторът.

Нататък се досещате: излезлите от затворите над 4000 криминални престъпници били обявени за жертви и включени в комунистическия репресивен апарат. Шумкарите били незначителна група комунистически фанатици, чиято основна дейност била ограбване на мандри, под диктовката на Москва бил създаден Народен съд, който осъдил на смърт 2730 души, а във Франция осъдили само 12 души... и т.н. - всички известни инсинуации и хули, които десницата и говорителите на ГЕРБ днес повтарят. 

За щастие в залата се оказаха професионални историци, които побързаха да коригират "истините" на лектора с факти. Като например, че Народният съд е изискване на САЩ, Англия и СССР - вписано като задължение на победената хитлеристка България още при подписването на примирие с нея. Всички решения на правителството са под контрола на Междусъюзническата комисия. А във Франция, в Германия са издадени десетки хиляди присъди над нацисти и т.н. Лекторът бе посъветван, ако иска да се занимава сериозно с история, да чете архивите; или ако не се доверява на професионални историци, писали преди и след 1989 г., нека ползва трудове на западни историци, които не могат да бъдат упреквани в симпатии към социалистическия период - проф. Нисан Орен, проф. Робърт Лий Уолф, проф. Джон Лемпи, проф. Хю Ситън-Уотсън, проф. Сирил Блек, проф. Джон Бел и др. 

Оказва се, че единствен "академичен" източник на лектора, както сам призна, е IV том на Стефанцаневите "Български хроники". Но Цанев не е нито историк, нито някога е влизал в архив и не само за цитирания период писанията му са "въображение на фантазията", както сам обявява. Как се буди народ с "факти" като тези, че Данте примерно не бил Алигиери, а от прабългарския род "Алдъгьори"; че Верди бил българин, а Паганини бил пряк потомък на хан Паган? Как се буди народ с драстично преиначаване на истините за 4-те десетилетия след 1948 г. - "най-успешния период в съвременната ни история", според изследванията на американския професор по икономическа история Джон Лемпи?

Но не лекторът следва да търпи упреци, а този който му разрешава да използва българско културно учреждение за откровена антибългарска провокация. "Разговарях с директора 15 минути и веднага се разбрахме", изповядва "лекторът". "Разбраният" директор е небезизвестната "калинка" Пламен Пейков. Без да владее унгарски, без да има хабер от традициите на българо-унгарското културно общуване, нито от връзките с унгарски културни дейци, без нито една публикация в хуманитарната област, без нито ден трудов стаж, през 2003 г. - хоп, го назначават за директор на БКИ със заплата и екстри в размер на 3000 евро, както писа в. "Поглед" (26 март 2007 г.). За 12 години Пейков не успя да осъществи нито една значима проява, да привлече елита на унгарската култура, да създаде нови приятели на България. Не успя дори да научи унгарски! Истински ННН (по Валери Петров).

Зад кулисите на Министерството на културата обаче се мълви, че вероятно БКИ ще бъде продаден след ремонт. Подобен имот на бул. "Андраши" струва десетки милиони! И ще се ликвидира завинаги това културно средище, превърнато от такива изтъкнати унгаристи като Любен Сечанов, Нино Николов, проф. Стоян Радев, Георги Крумов, проф. Йонка Найденова, Олга Попова, в привлекателен център за поколения приятели на България, в място за срещи и дискусии, за популяризиране постиженията на българската култура и наука, за създаване на нови контакти. Както ликвидираха най-старото българско училище зад граница, малко преди да навърши 100 години...

Да не би пък Пейков да е изпратен точно с такава цел? 

 

 

 

 

 

Обезщетяват само 3600, неприети в градини

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 14

Авария затвори част от новото метро за неясен срок

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

ГЕРБ натовариха ЦИК и със здравните мерки за изборите

автор:Юлия Кулинска

visibility 61

/ брой: 14

Над 30% срив в чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 14

Борисов премести АЕЦ "Белене" в Козлодуй

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 14

Цената на газа у нас била 15-20% по-ниска от европейските борси

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

Бъдещият шеф на Пентагона държи на диалог с Русия

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

"Пфайзер" е намалил ваксините за ЕС

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

Китай нарече "клоун" топдипломата Майк Помпео

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 14

ЕС предлага на САЩ нови отношения

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 14

БКП и Македония - време е за истината - Част втора

автор:Христо Георгиев

visibility 86

/ брой: 14

Битка за Модела

автор:Ина Михайлова

visibility 219

/ брой: 14

Краят на една претенция

автор:Георги Георгиев

visibility 90

/ брой: 14

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ