06 Декември 2022вторник16:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С.

Снимка АЕЦ "Козлодуй"

Шести блок на "Козлодуй" спира за месец

Може да се стигне до директна безвъзмездна помощ, ако ситуацията с цените на тока се влоши през зимата, заяви вицепремиерът Пеканов

/ брой: 187

автор:Дума

visibility 71

В АЕЦ "Козлодуй" започна планов годишен ремонт на шести блок, който е предвидено да продължи до началото на ноември. В този период атомната централа ще работи само с един реактор - пети. Това означава, че до началото на ноември от електроенергийния пазар ще бъдат извадени 1000 мегавата мощност. Спирането на един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" бе очаквано с тревога от бизнеса, защото може да се окаже пореден фактор, който вдига цената на електроенергията на свободния пазар. Обещанията на служебния премиер и на министъра на енергетиката са, че през октомври последните два блока на държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2 ще излязат от плановия ремонт и ще заработят, така че да няма недостиг на евтина електроенергия.

"Плановият ремонт на единия енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" няма да окаже влияние на пазара, пак сме на най-ниската цена в Европа след Полша", каза министърът на енергетиката Андрей Живков пред БНР. "От август насам направихме всичко възможно държавните електроцентрали да влязат изцяло в микса, основно ТЕЦ "Марица Изток" 2 и се получи така, че тя спаси положението, т.е. успяхме да задържим цените на долното ниво на Европа", каза той.

Разбирам исканията за компенсации, но тези средства, за да се намерят, се минава през актуализация на бюджета. Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов относно рекордно високите цени на тока пред БНР. По думите му това са пазарни процеси и в някои страни няма дори компенсации за бизнеса в този случай. Според Пеканов мерките на правителството за подпомагане в тази посока не са популистки и за момента това са възможностите, но през зимата може да се стигне и до директна помощ.

Пеканов посочи още, че в голямата си част Планът за възстановяване е финализиран, а в Брюксел имало чуваемост и разбиране, че вероятно служебен кабинет ще се наложи да го предаде. Настоящият вариант на документа е четвърти. "Крайно време е да се разделим с климатичните си илюзии - че всички тези неща ние сме ги подписвали, но няма да ги прилагаме. Част сме от всички тези процеси", коментира той. Пеканов допълни, че "сега много рязко ни се казва от Брюксел", че до 2027 г. трябва да се извадят определени мощности.

 


Президентът:

Правилата на борсата ще се променят

Ще се преразгледат правилата за работа на Българската независима енергийна борса. Очаквам Комисията за енергийно и водно регулиране да влезе много сериозно в своите задължения и да санкционира всички, които спекулират на тази борса, каза президентът Румен Радев в Пловдив в отговор на въпрос за високите цени на тока. "От години енергетиката е оплетена в схеми, либерализираха цената на енергията за бизнеса чрез борса без ясни правила, които да имат механизми да защитават бизнеса", коментира Радев. "В момента какво се получава - облагодетелстват се търговците, страда бизнесът", каза президентът и допълни, че това предстои да се разгледа.


 

 

 

Цените на петрола на световните пазари се повишиха

автор:Дума

visibility 773

Държавата няма да събере планираните приходи от ДДС

автор:Дума

visibility 414

/ брой: 236

Григор Сарийски: В Eврозоната разходите са повече от ползите

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 236

ЕС забранява вноса на продукти, водещи до обезлесяване

автор:Дума

visibility 238

Наводнения в Южна Италия след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 379

Грижа ли ви е въобще?

автор:Таня Глухчева

visibility 458

/ брой: 236

Работа до гроб

автор:Валентин Георгиев

visibility 462

/ брой: 236

Образованието през 2022 г. - наваксване и липса на реформа

автор:Деси Велева

visibility 470

/ брой: 236

Защо се пазим от комунизма?*

автор:Димитър Денков

visibility 400

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ