30 Ноември 2022сряда21:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°. Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°.

Шенген е „мечта без граници“, превърнала се в безкраен кошмар за България и Румъния

автор:Дума

visibility 2198

В свое съвместно изявление, председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент и ръководителите на българската и румънската делегация подкрепиха присъединяването на двете държави към Шенгенското пространство

Шенгенското пространство несъмнено е едно от най-големите достижения на Европейския съюз. Свободата на придвижване донесе множество ползи за милиони европейски граждани и фирми. Но за България и Румъния тази мечта тепърва ще трябва да се осъществи, тъй като процесът на присъединяване се превърна в безкраен кошмар за двете държави на външната граница на Съюза.

Миналата седмица се навършиха 11 години откакто консервативните правителства наложиха вето на кандидатурата на България и Румъния за присъединяване към Шенгенската зона. И България, и Румъния отдавна са завършили всички етапи от процеса на оценка. Това беше част от споразумението. Въпреки многократните призиви от страна на Европейския парламент обаче, процесът беше неприемливо забавен с години по причини, които не са свързани с управлението на външните граници.

Макар че и двете страни свършиха достатъчно работа, за да отговорят на изискванията за присъединяване, вече повече от десетилетие те все още чакат. Година след година, усилията на двете държави бяха игнорирани без никакви обективни причини. Всяко търпение има своите граници и правителствата на ЕС не могат да продължат да предават ценностите на солидарност и сплотеност.

Европа е под натиск на много фронтове през последните две години. Първо дойде пандемията от COVID-19, а след това войната на Русия срещу Украйна и произтичащия ефект от нарастващите цени на енергоизточниците. Държавите, които граничат с Украйна, показаха безпрецедентни нива на солидарност, справяйки се с наплива от уязвими бежанци. Време е консервативните правителства в Съвета, като нидерландското, да се откажат от двойните стандарти и да покажат същия дух на солидарност.

Европа трябва да се възстанови заедно. Трябва да дадем на европейските страни най-добрия шанс и да използваме всички възможни средства, с които разполагаме. Решение за присъединяването на България и Румъния към Шенген ще стимулира икономическата активност и може да помогне на повече работещи да получават по-добри доходи. Присъединяването към Шенген ще премахне граничните проверки за пътнически и товарни превозни средства и ще намали времето за чакане на границите, оставяйки дните на дълги опашки далечен спомен.

Последствията от всяко по-нататъшно отлагане могат да струват прекалено скъпо. Ще продължат не само икономическите загуби, но ще се увеличи и рискът от недоверие във волята и в способността на Европейския съюз да изпълнява политическите си ангажименти.

Сега Европа живее в несигурни времена. Войната по границите доведе до сериозни смущения във веригите за доставки. Във всички краища на континента има нарастващ евроскептицизъм. В Швеция и Италия крайнодесни партии си проправят път към управлението с цел да разкъсат Европа. Сега имаме възможността да засилим проевропейските настроения за цяло едно поколение в България и Румъния. Още неспазени обещания ще направят обратното.

Неспособността да се гарантира, че всички европейски граждани могат да се възползват в пълен обем от свободата на придвижване ще продължи да подхранва чувството за несправедливост и двойни стандарти. Сега не е моментът да се руинира популярността на ЕС или да се подкопава обществената подкрепа за общите европейски действия. Защото политическата цена за това забавяне може да бъде платена от проевропейските сили. Основополагащата цел на ЕС за намаляване на неравенствата чрез политиката на сближаване също е силно подкопана от непрекъснатото блокиране на присъединяването.

Сега е моментът да обединим Европейския съюз, а не чертаем разделителни линии. Канцлерът на Германия и социалдемократ Олаф Шолц разбира необходимостта да се съсредоточим върху единството и наскоро публично подкрепи пълноправното членство на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Ето защо, ние, социалистите и демократите, работим усилено, за да пренасочим усилията в ЕС и да поставим Шенген на първо място в дневния ред на Европейския парламент през октомври. Възнамеряваме да използваме всичките си лостове на демократично влияние, отчетност и контрол, за да призовем правителствата на държавите-членки да спрат да се крият зад различни извинения.

Този Европейски парламент има задължението да представлява всички граждани на ЕС във всяко кътче на блока. Трябва да продължим да оказваме натиск, за да напомняме на лидерите за тяхното задължение да гарантират, че българските и румънските граждани ще осъществят мечтата си – по-добре по-рано, отколкото прекалено късно.

Ираче Гарсия Перес, председател на Групата на S&D

Петър Витанов, ръководител на българската делегация на S&D

Дан Ника, ръководител на румънската делегация на S&D

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Около 8 лв. за килограм никулденски шаран

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 233

ЕС налага по-строги правила за стоките, продавани онлайн

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 233

23 хил. българи с годишен доход над 120 000 лв.

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 233

Външният дълг гони 44 млрд. евро

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 233

Продължават силните земетресения в Гърция

автор:Дума

visibility 320

Европол: Разбит е кокаинов "суперкартел"

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 233

Заловен е един от нападателите в Брюксел

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 233

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 1

Скъпо "новаторство"

автор:Аида Паникян

visibility 325

/ брой: 233

Г-н Президент, вече нямате право да мълчите!

автор:Валерия Велева

visibility 393

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ