05 Април 2020неделя19:39 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Шефът на подслушванията ще се избира от парламента

Възстановява се Националното бюро за контрол над цялата дейност по прилагането на СРС

/ брой: 135

автор:Юлия Кулинска

visibility 31

Председателят на новата Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) ще се избира от парламента по предложение на премиера и ще е с мандат 4 години, гласуваха депутатите вчера при първото четене на промените в Закона за СРС.  Шефът на подслушванията ще има двама заместници, които ще се назначават от премиера. След двучасови дебати парламентът реши специализираната дирекция "Оперативни технически операции" да бъде извадена от МВР и обособена като агенция към Министерския съвет.
Възстановява се Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС, с което ще се гарантира спазването на човешките и гражданските права, категорични са депутатите. Заявителите на СРС чрез своя бюджет ще осигуряват финансово всеки отделен случай на прилагане на подслушването от ДАТО, щом са преценили, че е нужно и са го поискали. По този начин ще бъде ясно кой за какви разходи носи отговорност и дали те са били поне относително ефективни.
 Дискусията прерасна в поредна разпра между бившия вътрешен министър и представители на БСП и ДПС. Цветан Цветанов отново започна да замеря политическите си опоненти със стари обвинения за злоупотреби със СРС. Твърдението, че в последните 4 години има злоупотреби с подслушванията, засега са само твърдения на определени политици, но не и на компетентните органи, обяви Цветанов, обвиняем в момента точно за незаконни подслушвания. Христо Бисеров и Мая Манолова му припомниха последните шумни СРС-скандали и твърденията на ексземеделския министър Мирослав Найденов, че през последните 4 години се е подслушвало поголовно. Стигна се дотам бившият вицепремиер днес да е със снет имунитет и с връчено обвинение, подчерта Бисеров. Той напомни, че президентът и главният прокурор са изразили в сряда подкрепа за реформа по отношение на използването на СРС. Незаконното подслушване беше една от най-срамните язви на предишната власт, защото беше публична тайна как вместо за борба с организираната престъпност СРС-та се използваха за подслушване на политически опоненти и бизнеса с цел рекет и изнудване, включи се и Манолова. Мирослав Найденов твърди, че вие сте надничали даже под чаршафите на министрите, ако не сте го правили със СРС-та, как точно го правехте, попита Антон Кутев.
Цветанов насочи вниманието си и към лидера на ДПС Лютви Местан и Камен Костадинов, разкривайки техни тайни срещи при управлението на ГЕРБ.
"Разбрах, че добър адвокат сте си хванали - Братя Галеви от ГЕРБ са хванали адвоката на братя Галеви от Дупница. Той е добър адвокат, аз го познавам, може да ви помогне, но най ще ви помогнат самопризнанията", посъветва Христо Бисеров бившия вътрешен министър.
Г-н Цветанов, странно чувство за хумор сте придобили след изборите и след разходките ви из прокуратурата, подхвана го и Мая Манолова. Очаквах да кажете защо не изпълнихте поетия ангажимент да промените Закона за СРС и сега вършим вашата работа, възмути се тя.
"Този парламент вече трябва да се занимава с далеч по-полезни неща, а не с лицето Цветан Генчев Цветанов. Искам да кажа на това лице, че може да говори за мен и за колегите ми каквото си иска, защото всяка негова атака е комплимент за нас", коментира нападките Местан.

 

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 1129

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 1048

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 602

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 402

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ