28 Май 2023неделя13:02 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°. В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°.

Юлия Ненкова

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

"Лукойл България" обвини антимонополния орган, че защитава частни интереси

/ брой: 59

автор:Дума

visibility 5

Мандатът на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да бъде удължен, а правомощията й - разширени, защото картел се доказва бавно и трудно. Така оправда дейността на антимонополния орган неговият председател Юлия Ненкова по БНТ.

"Ако компаниите се договарят виртуално, а не обменят писмено чувствителна информация, ние няма как да докажем картел", обясни тя. Ненкова, която бе предложена от ГЕРБ и вече 6 години и половина е начело на комисията, даде пример с Германия, където мандатът бил 9 години.

"При доказване на картел следва процедура, в която изслушваме заинтересованите страни, каним ги на открито заседание, на което те излагат своите възражения. Първо, повдигаме определение за извършено нарушение, връчва се на страната и тя има право в определения в закона срок да направи такова възражение, да го изслушаме и след което постановяваме решение", обясни Ненкова. По отношение на картелите, шефът на КЗК още веднъж каза, че това е много сложно за доказване, защото договарянето е вербално, а не писмено. А за да докаже комисията, че има такива договорки или съгласувана практика между тях, това трябва писмено да се докаже. По думите й, решенията на КЗК могат да бъдат обжалвани пред ВАС, а казусите  за нелоялна конкуренция се обжалват пред Административен съд - София-област. Когато КЗК установи картел обаче, оттам няма как да заставят търговските вериги да намалят цените на стоките.

Според Ненкова политиците не трябва да критикуват КЗК и да твърдят, че тя нищо не върши, защото така подривали авторитета на държавата. А и КЗК много работела - за миналата година е наложила 7 млн. лв. глоби. За тази година обаче само с една глоба от 67 млн. лв. - на "Лукойл", за злоупотреба с господстващо положение на пазара с горива на едро и "ценова преса" спрямо останалите търговци, с която се ограничава конкуренцията, КЗК ще преизпълни плана. Ненкова потвърди, че се готви и втора глоба за "Лукойл" - за злоупотреба с господстващо положение по отношение на данъчните складове, но там се чака и одобрение от ЕК.

Според Ненкова КЗК, която трябва да получи право по-оперативно да влиза в помещения на разследвани компании, трябва да има наказателна функция като прокуратурата и МВР. По повод факта, че трите мобилни оператора синхронно актуализираха цените си, тя отбеляза, че в момента се прави секторен анализ на пазара на електронни услуги, за да се види дали има нелоялни практики. КЗК е завършила проучването на пазара на банкови и на застрахователни услуги и там всичко било наред.

Междувременно "Лукойл България" реагира остро на интервюто, което Ненкова даде миналата седмица пред БТВ. В него тя за пръв път каза, че се подготвя втора санкция за злоупотреба с господстващо положение при акцизните складове. От компанията обвиниха Юлия Ненкова, че е направила изявление за глобата, наложена по-рано на "Лукойл България", без да спомене, че тя е предмет на неприключил съдебен спор. Фирмата обжалва решението на КЗК като "необосновано, незаконосъобразно, противоречащо на обществения интерес и обслужващо частните интереси на силно ограничен кръг големи участници на пазара".

КЕВР започва проверка в столичното парно

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 99

Цената на газа в Европа вече е под 27 евро

автор:Дума

visibility 709

/ брой: 99

Христо Кърпачев - 80 години безсмъртие

автор:Дума

visibility 958

/ брой: 99

Чиновник, гражданин, чиновник, чиновник...

автор:Юлия Кулинска

visibility 755

/ брой: 98

Срам от БНТ

автор:Дума

visibility 1112

/ брой: 98

Ротацията е проста работа...

автор:Дума

visibility 1122

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ