27 Февруари 2021събота18:22 ч.

Сградите - задължително с технически паспорт до края на 2022 г.

Не се предвижда ново удължаване на крайния срок за паспортизация

/ брой: 13

автор:Дума

visibility 707

Крайният срок, в който сградите в страната трябва да имат изготвени технически паспорти, е декември 2022 г. Удължаване на срока този път няма да има. Това обяви пред БНР заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев. Ако след изтичането на крайния срок дадена сграда няма изготвен такъв паспорт, кметът на общината ще възложи изготвянето му, а собствениците ще трябва да заплатят процедурата, разясни Йовев. По думите му това ще става по два начина. Единият е за направения разход да се изготви изпълнителен лист за събиране на вземането, а другият е с доброволно споразумяване със собствениците на сградите.

Досега срокът бе удължаван три пъти и то по искане на кметове, защото много общини не са направили паспорти на публичните сгради. Голяма част и от частните жилищни кооперации, строени преди 2005 г., също нямат паспорти. Първоначалният срок сградите да имат паспорти бе 2012 г.

Техническият паспорт е абсолютно необходим за експлоатацията на всяка сграда, каза зам.-министърът. Този документ обобщава информацията за изграждането й, за въвеждането й в експлоатация и за всички елементи от нейните технически характеристики - елементи на строежа, конструктивна устойчивост, пожарна безопасност и други. Той се изготвя, за да се установи устойчивостта на сградите и съоръженията и безопасността на обитаване и ползване на строежите, както и съответствието на характеристиките им с изискванията на действащите нормативни актове и необходимите мерки за тяхното подобряване.

Според законовите изисквания технически паспорт се съставя за новите строежи от 2007 г., както и след реконструкция, основно обновяване, основен ремонт или преустройство на съществуващ строеж. Все още обаче е нисък процентът на съставените технически паспорти на съществуващите жилищни сгради, изградени преди 2007 г.

МРРБ ще съдейства за набавяне на информация за сградите държавна собственост, а документацията за жилищните сгради трябва да бъде потърсена в общините, където се съхранява, обясни Йовев. По негавите думи почти няма неизвестна собственост на сгради или на самостоятелни обекти в тях, така че не очаква да има затруднения в тази посока. За всички въпроси и уточнения по детайлите на процеса на паспортизация на сградите МРРБ планира да направи разяснителна кампания.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 274

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 50

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 121

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 133

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 404

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 353

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 486

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 392

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ