16 Декември 2019понеделник11:52 ч.

"Луда трева"

Сцена

"Сфумато" отива на фестивал в Румъния с "Луда трева"

Преди това, на 18 ноември, в салона на ТР ще може да се види продукцията на ателието "Сюжет за кратък разказ" - навлизане в поетиката на Чехов

/ брой: 220

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 256

Поканата към спектакъла на ТР "Сфумато" "Луда трева", постановка на Маргарита Младенова, за участие във възобновения фестивал на Съюза на театрите на Европа (UTE) на 25 ноември в град Клуж, Румъния, е високо признание, с което членовете на съюза започват ново фестивално сътрудничество. Театрална работилница "Сфумато" е единственият български член на тази престижна и единствена по рода си организация в Европа.

"Луда трева" е част от най-новата програма на "Сфумато" "Ноев ковчег". Със селекцията на спектакъла за фестивала, след участието му в  Международния фестивал на малките сцени - Риека, Хърватия, и "Будва - театрален град", Черна гора, продължават международните маршрути на спектакъла, научи ДУМА от Рада Баларева.

След 11-годишна пауза Унгарският театър на Клуж, чийто директор Габор Томпа е президент на UTE, ще бъде първият домакин на 18-ия фестивал на Съюза на театрите на Европа (19-30 ноември). Ще бъдат представени 17 спектакъла от 11 европейски държави на 15 театъра - членове, между които Пиколо театро ди Милано - "Във времето на боговете. Обущарят на Одисей"; Националният театър на Люксембург - "Рауш" от Стриндберг; Пражки градски театри - "Ромео и Жулиета" от Шекспир; "Станиславски електротеатър" от Москва - "Аз/Фабр", по "Аз съм Кръв и съм Крава" на Ян Фабр, театър "Вишинхаз", Будапеща - "Големият диктатор" Чарли Чаплин; Югославският драматичен театър - "Лоренцачо" от Алфред дьо Мюсе; Националният театър "Сао Жоао", Порто - "Смъртта на Дантон" от Бюхнер; Унгарският театър на Клуж - "Майка Кураж" от Брехт; Националният театър на Клуж - "Бурята" от Шекспир; Театро ди Рома - "Бунтът на предметите" от Маяковски; театър "Буландра" - "Напразните усилия на любовта" от Шекспир; Националният театър в Букурещ - "Едип".

Зад заглавията от програмата стоят световноизвестни режисьорски имена - Силвиу Пуркарете, Нуно Кардосо, Армин Петрас, Андрей Щербан, Габор Томпа.

Междувременно проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев отправят покана към ценителите на руската класика да посетят на 18 ноември от 19 ч. ТР "Сфумато", за да присъстват на нещо уникално. От 18 септември до 7 октомври в театъра се състоя ателието "Сюжет за кратък разказ" с предмет на изследване любовта, смъртта и писането в живота и творчеството на А. П. Чехов. В продължение на три седмици без почивен ден участниците са работили върху фрагменти от Чехови писма и пиеси. В резултат на активно, задълбочено, преосмислено и предизвикателно навлизане в поетиката на Чехов са се родили много интересни идеи-опити с над 50 актьори, режисьори и студенти. От тях са избрани около 30 "чернови", които по ред причини може да бъдат показани на публиката само веднъж - следващия понеделник.

България може да съди Европарламента заради пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 241

Едва 2 от 27 марки у нас са истински шоколад

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 241

Дават водни помощи от средата на 2020 г.

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 241

НАП ще ни попълва декларациите

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 241

Искат нови бежански центрове по границите на ЕС

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 241

Арести в Албания след смъртоносния трус

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 241

Русофобията вреди на Полша

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 241

Меркел се оплаква от недостиг на специалисти

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 241

София 2019 - зеленото е още мечта

автор:Деси Велева

visibility 129

/ брой: 241

Когато образованието не е ценност

автор:Боян Бойчев

visibility 236

/ брой: 241

"Еврейското читалище" чества вековен юбилей

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 241

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ