05 Април 2020неделя07:02 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

"Луда трева"

Сцена

"Сфумато" отива на фестивал в Румъния с "Луда трева"

Преди това, на 18 ноември, в салона на ТР ще може да се види продукцията на ателието "Сюжет за кратък разказ" - навлизане в поетиката на Чехов

/ брой: 220

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 784

Поканата към спектакъла на ТР "Сфумато" "Луда трева", постановка на Маргарита Младенова, за участие във възобновения фестивал на Съюза на театрите на Европа (UTE) на 25 ноември в град Клуж, Румъния, е високо признание, с което членовете на съюза започват ново фестивално сътрудничество. Театрална работилница "Сфумато" е единственият български член на тази престижна и единствена по рода си организация в Европа.

"Луда трева" е част от най-новата програма на "Сфумато" "Ноев ковчег". Със селекцията на спектакъла за фестивала, след участието му в  Международния фестивал на малките сцени - Риека, Хърватия, и "Будва - театрален град", Черна гора, продължават международните маршрути на спектакъла, научи ДУМА от Рада Баларева.

След 11-годишна пауза Унгарският театър на Клуж, чийто директор Габор Томпа е президент на UTE, ще бъде първият домакин на 18-ия фестивал на Съюза на театрите на Европа (19-30 ноември). Ще бъдат представени 17 спектакъла от 11 европейски държави на 15 театъра - членове, между които Пиколо театро ди Милано - "Във времето на боговете. Обущарят на Одисей"; Националният театър на Люксембург - "Рауш" от Стриндберг; Пражки градски театри - "Ромео и Жулиета" от Шекспир; "Станиславски електротеатър" от Москва - "Аз/Фабр", по "Аз съм Кръв и съм Крава" на Ян Фабр, театър "Вишинхаз", Будапеща - "Големият диктатор" Чарли Чаплин; Югославският драматичен театър - "Лоренцачо" от Алфред дьо Мюсе; Националният театър "Сао Жоао", Порто - "Смъртта на Дантон" от Бюхнер; Унгарският театър на Клуж - "Майка Кураж" от Брехт; Националният театър на Клуж - "Бурята" от Шекспир; Театро ди Рома - "Бунтът на предметите" от Маяковски; театър "Буландра" - "Напразните усилия на любовта" от Шекспир; Националният театър в Букурещ - "Едип".

Зад заглавията от програмата стоят световноизвестни режисьорски имена - Силвиу Пуркарете, Нуно Кардосо, Армин Петрас, Андрей Щербан, Габор Томпа.

Междувременно проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев отправят покана към ценителите на руската класика да посетят на 18 ноември от 19 ч. ТР "Сфумато", за да присъстват на нещо уникално. От 18 септември до 7 октомври в театъра се състоя ателието "Сюжет за кратък разказ" с предмет на изследване любовта, смъртта и писането в живота и творчеството на А. П. Чехов. В продължение на три седмици без почивен ден участниците са работили върху фрагменти от Чехови писма и пиеси. В резултат на активно, задълбочено, преосмислено и предизвикателно навлизане в поетиката на Чехов са се родили много интересни идеи-опити с над 50 актьори, режисьори и студенти. От тях са избрани около 30 "чернови", които по ред причини може да бъдат показани на публиката само веднъж - следващия понеделник.

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 978

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 828

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 498

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 338

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ