Севилски мармалад
/ брой: 266
Ако не излиза, значи има грешка; ако излиза, значи има две грешки, гласи законът на Мърфи за счетоводители. Без да имаме каквото и да било общо със счетоводството, ни се струва, че има не две, а доста повече грешки в образуването на цените на портокалите и краставиците например. Обаче на търговците им излиза. Ерго, нещо не се връзва в закона на Мърфи. Поне не и у нас.
Портокалите ги внасяме най-вече от Бразилия и Мексико. Колко струва тези портокали да се отгледат, да се наберат, да се натоварят на кораб и да пътуват до България, да се платят мита и ДДС, после да престоят в склад, за което също се плаща, и да стигнат до борсата (не до щанда в магазина)? Оказва се - 1,37 лв. за килограм. Колко струва краставиците да се отгледат в оранжерията, да се наберат, да се увият в найлон и да стигнат до борсата? 2,26 лв. килото. Както се казва, егати краставиците. При това портокалите помагат при хипертония, атеросклероза, ревматизъм, подагра, диабет и в борбата със затлъстяването. А краставицата не само че е кажи-речи само вода, ами помага само за хубава кожа.
Не са познали. Хубавата кожа е по рождение. Това за краставиците са бабини, древногръцки и древноримски диветини. Затова - никакви краставици. Наблягайте на портокалите. Пък и защо да не се отдадете на опити да си направите севилски мармалад, например. От този, дето влезе в Книгата на Гинес, защото бурканчето струва 40 000 долара, а намазана с него филийка - 100 долара. В рецептата, освен портокали и захар, има малко шампанско и още по-малко уиски.
А, да, оригиналът се прави от кървав портокал. Вие си купете червен. Ако не се получи - варете на ракия. И тя помага.