22 Ноември 2019петък19:25 ч.

Селски кмет събира незаконно водна такса

Симеон Исачки от ГЕРБ се самопроизвел за концесионер, никъде не отчита парите

/ брой: 215

автор:Юлия Кулинска

visibility 1407

Кметът на радомирското село Долни Раковец Симеон Исачки прибира от жителите такса за потребената от тях вода, оплакаха се протърпевши. Местният управник се самопроизвел за "концесионер" на строения по стопански начин водопровод, захранван от минералния извор край селото.
Исачки е кмет от ГЕРБ втори мандат и още от 2008 г. събира такса от съселяните си за водата, която тече от чешмите им. Той издава някакви квитанции, но събраните суми не отчита никъде, разказват хората от селото. Цената на водата е 75 ст. за кубик. Със случая са се занимавали районната прокуратура в Радомир и местното полицейско управление, потвърди за ДУМА общинският съветник Боряна Методиева.
Проверката установила, че Исачки дори си назначил хора, които да отчитат показанията на водомерите. Един от контрольорите бил неговият тъст. По време на местните избори през 2011 г., докато кметът бил в неплатен отпуск, за да се бори за втори мандат, с инкасирането на водата била натоварена съпругата му.
След постановление на районната прокуратура в Радомир от 15 юни 2012 г. проверка на законността на заплащане на питейната вода в селото направила и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране като орган по компетентност. Ревизиите потвърдили, че кметът неправомерно се е вживял в ролята на ВиК оператор и незаконно е събирал пари от съселяните си. Цената, по която е доставяна водата, не е била утвърдена от ДКЕВР. Установено е обаче, че Исачки плащал на Басейновата дирекция в Благоевград дължимите 3 ст. за всеки кубик. Щом "купува" вода, а после я препродава на съселяните си, Исаков на практика извършва стопанска дейност и би следвало да има касов апарат и отчети пред НАП, а данни за това в прокуратурата няма.
В действията на Исачки обаче според магистратите няма престъпление от общ характер, а само административно нарушение. Материалите от проверката са изпратени на МОСВ за санкция в рамките на тяхната компетентност и в пернишката дирекция на НАП Перник заради данните за  недекларирани доходи. Сезиран е ОбС в Радомир за предприемане на действия за прилагане на Закона за водите, за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги и ЗМСМА, където не е написано, че кметът може да се вживява в ролята на инкасатор, оператор и концесионер на води.
Боряна Методиева е отправила питане до кмета на Радомир дали е делегирал права на Исачки да извършва дейности по Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги. "Поисках и отговор има ли определен ВиК оператор за селото и ако да - кой е той. Поисках да знам и дали водопроводът в Долни Раковец е подаден за включване като активи в Асоциацията по ВиК на територията на област Перник, както и каква е собствеността. Отговорите на всичките въпроси бяха "не", уточни Методиева.

За 40% от българите изборите не са били честни

автор:Дума

visibility 3

Прокурорите с поредно писмо в защита на Иван Гешев

автор:Дума

visibility 21

БСП настоя Валери Симеонов да се оттегли

автор:Дума

visibility 108

Падат ограниченията за покупка на ниви от чужденци

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 225

Харчим най-малко за храна в заведения

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 225

Продадени са 50 кг суджук, заразен с листерия

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 225

От бранша признаха, че таксите на банките поскъпват

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 225

Епидемия от физически неактивни деца обяви СЗО

автор:Дума

visibility 84

Автобус помете колона автомобили в Германия

автор:Дума

visibility 894

Намесиха България в шпионски скандал

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 225

Кисинджър се опасява от война САЩ - Китай

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 225

Пред важен изпит

visibility 341

/ брой: 225

Пиянството и агонията на един народ

visibility 416

/ брой: 225

Датата

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 225

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ