02 Юли 2020четвъртък11:56 ч.

Селски кмет събира незаконно водна такса

Симеон Исачки от ГЕРБ се самопроизвел за концесионер, никъде не отчита парите

/ брой: 215

автор:Юлия Кулинска

visibility 1671

Кметът на радомирското село Долни Раковец Симеон Исачки прибира от жителите такса за потребената от тях вода, оплакаха се протърпевши. Местният управник се самопроизвел за "концесионер" на строения по стопански начин водопровод, захранван от минералния извор край селото.
Исачки е кмет от ГЕРБ втори мандат и още от 2008 г. събира такса от съселяните си за водата, която тече от чешмите им. Той издава някакви квитанции, но събраните суми не отчита никъде, разказват хората от селото. Цената на водата е 75 ст. за кубик. Със случая са се занимавали районната прокуратура в Радомир и местното полицейско управление, потвърди за ДУМА общинският съветник Боряна Методиева.
Проверката установила, че Исачки дори си назначил хора, които да отчитат показанията на водомерите. Един от контрольорите бил неговият тъст. По време на местните избори през 2011 г., докато кметът бил в неплатен отпуск, за да се бори за втори мандат, с инкасирането на водата била натоварена съпругата му.
След постановление на районната прокуратура в Радомир от 15 юни 2012 г. проверка на законността на заплащане на питейната вода в селото направила и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране като орган по компетентност. Ревизиите потвърдили, че кметът неправомерно се е вживял в ролята на ВиК оператор и незаконно е събирал пари от съселяните си. Цената, по която е доставяна водата, не е била утвърдена от ДКЕВР. Установено е обаче, че Исачки плащал на Басейновата дирекция в Благоевград дължимите 3 ст. за всеки кубик. Щом "купува" вода, а после я препродава на съселяните си, Исаков на практика извършва стопанска дейност и би следвало да има касов апарат и отчети пред НАП, а данни за това в прокуратурата няма.
В действията на Исачки обаче според магистратите няма престъпление от общ характер, а само административно нарушение. Материалите от проверката са изпратени на МОСВ за санкция в рамките на тяхната компетентност и в пернишката дирекция на НАП Перник заради данните за  недекларирани доходи. Сезиран е ОбС в Радомир за предприемане на действия за прилагане на Закона за водите, за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги и ЗМСМА, където не е написано, че кметът може да се вживява в ролята на инкасатор, оператор и концесионер на води.
Боряна Методиева е отправила питане до кмета на Радомир дали е делегирал права на Исачки да извършва дейности по Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги. "Поисках и отговор има ли определен ВиК оператор за селото и ако да - кой е той. Поисках да знам и дали водопроводът в Долни Раковец е подаден за включване като активи в Асоциацията по ВиК на територията на област Перник, както и каква е собствеността. Отговорите на всичките въпроси бяха "не", уточни Методиева.

165 са новите случаи на COVID-19, заразените вече са над 5000

автор:Дума

visibility 118

Всеки трети българин живее в бедност

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 124

Властта налива още пари в туризма

автор:Аида Паникян

visibility 198

/ брой: 124

Управляващите узакониха паралелната НСО

автор:Юлия Кулинска

visibility 223

/ брой: 124

Първа копка на "Белене" - най-рано след 2,5 г.

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 124

Неочаквано токът поскъпна с 3 на сто

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 124

Спестени харчове увеличиха бюджетния излишък

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 124

"Фолксваген" се отказва от нов завод в Турция

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 124

САЩ изтеглят 9500 военни от Германия

автор:Дума

visibility 1356

Руснаците одобриха промените в конституцията

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 124

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 509

/ брой: 124

Здравеопазване, което не лекува, а ограбва

автор:Иван Аладжов

visibility 261

/ брой: 124

Кой и защо плаче за "жертвите на комунизма"?

автор:Нако Минчев

visibility 372

/ брой: 124

Датата

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ