22 Януари 2021петък18:40 ч.

Доналд Тръмп едва ли ще се откаже да “капитализира” личните и геополитически ползи, които е решил, че му предоставя коронавирусната пандемия

ГЛОБУС

САЩ „капитализират“ коронавируса срещу Китай

Вашингтон иска да прибере ползите от обвиненията срещу Китай, дори той да няма грях за пандемията

/ брой: 88

автор:Юри Михалков

visibility 2186

Последните дни сме свидетели на разпосочни оценки на Доналд Тръмп за произхода на коронавирусната зараза. В средата на миналата седмица (6 май, сряда) президентът заяви следното пред журналисти в Белия дом: „Преживяхме най-тежката атака, която някога сме имали над нашата страна, това е най-лошото нападение, което някога сме имали. Това е по-лошо от Пърл Харбър... Никога не е имало нападение като това. Виждам невидимия враг (коронавируса) като война.“ Сравнението с Пърл Харбър прозвуча доста зловещо. На 7 декември 1941 г. японската авиация унищожава американската база Пърл Харбър на хавайските острови, след което САЩ обявяват война на Япония и подетата от Хитлер война в Европа срещу СССР, Великобритания и Франция наистина става световна. Между редовете  думите му прозвучаха така: Китай е извършил нападение срещу САЩ със зарада КОВИД-19, което е най-смъртоносното в нашана история, и ние ще му обявим война. Макар че – както може да предположим - тя ще бъде асиметрична, хибридна, а не чисто военна.

Два дни по-късно президентът на САЩ  би отбой и направи далеч по-малко военнолюбиво, почти помирително послание: "Не мисля, че са го направили нарочно, но това е направено, може би поради некомпетентност. Възможно е това да е излязло навън, а те да не са знаели как да кажат за това".

Разликата в оценките е очевидна. По принцип във Вашингтон смятат, че пандемитя е тръгнала от китайския град Ухан, което се споделя от мнозина в света, но едно е да смяташ, че това е станало преднамерено, планирано, а друго – че се е случило неволно.

Всъщност оценъчното лутане на Тръмп не само не е случайно, но и в известна степен е и обнадеждаващо – признак, че зърното на трезвото мислене в Белия дом не е напълно стъпкано.

В момента две различни оценъчни линии има и сред целия елит на САЩ.  Освен в китайския произход на вируса и на пандемията, Тръмп, държавният секретар Майкъл Помпео и част от разузнаването обвиняват Пекин, че още в самото начало не е действал ефикасно срещу разпространението на заразата, не е изолирал страната, не е информирал своевременно света, унищожавал е, укривал и продължава да укрива данни за развитието на заразата. В хора на китайските обвинители застана и френският нобелист-вирусолог Люк Монтание. Според него вирусът „не е от естествен произход, това е работа на молекулярни биолози. С каква зел е неясно. Може би те са искаи да произведат ваксина срещу СПИН“.

В същото време лабораторният, изкуствен произход на вируса се отрича от авторитетни фактори в самите САЩ. Сред тях е и президентският съветник д-р Антъни Фаучи, който бе най-авторитетната фигура в разпуснатия наскоро президентски съвет за борба срещу коронавируса. Фаучи смята, че вирусът е „необичаен“. По думите му, от събраните научни доказателства, става ясно, че вирусът не е изкуствено или умишлено манипулиран. Според него вирусът е естествен и се е прехвърлил върху различни животни. Експертът също отхвърля теорията, че някой е открил вируса в дивата природа, вкарал го е в лаборатория и след това инцидентно е изпуснат.

Съмнения в лабораторното форматиране на вируса изрази и председателят на обединения комитет на началник щабовете на САЩ генерал Марк Милли – според него в Пентагона скланят към версията за естествения произход на коронавируса.

Така или иначе по нареждане на Тръмп в момента тече разследване. В една от публичните си изяви той е казал: „Зъл ли съм към Китай? Възможно е.  Но всичко ще зависит от това дали това (пламването на коронавируса) е станало поради грешка или е било направено съзнателно“.

Ако Вашингтон реши, че е второто, най-вероятно, че ще последва асиметрична реакция тип Пърл Харбър – икономически санкции срещу Китай с въвличането на Европа към тях,  масирана атака за блокиране на китайския порект „Един пояс, един път“, ограничаване дейността на китайските телекомуникационни компании и/или едностранно отписване на част от дълга на САЩ към Китай. Към тази икономическа война експерти включват и ожесточаване на позицията на САЩ във втората фаза от търговските преговори с Китай, мерки срещу китайските компании, листвани на борсите в САЩ, ограничения на американски инвеститори за вложения в тези компании, конфискуване на китайско имущество в САЩ.

Дали обаче ако става дума за грешка, ответната реакция на Вашингтон ще бъде пропорционална и ще се ограничи само до, примерно, втвърдяване на позицията в търговските преговори? Ще визим, но малко вероятно е това да се случи. Първо, в заключителната фаза на предизборната гонка на Тръмп му трябва „външен противник“, за да се докара като защитник на американците – преизбирането не му е вързано в кърпа. И второ, той няма да пропусне възможността, за да отслаби геополитическия конкурент на САЩ.  За Вашингтон няма да е проблем да изманипулира общественото мнение така, че то да не се впечатли от непропорциалната реакция на властта, ако се окаже, че Китай не е пуснал нарочно вируса (или пък че изобщо няма никакви вина). Извличане на ползи и печалби от всякаква сиутация, дори от масова смърт, е „в кръвта“ на американския манталитет. В този смисъл Вашингтон ще се окаже единственият, който ще „капитализира“ пандемията.  

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 378

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 480

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 476

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 248

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ