28 Септември 2020понеделник18:06 ч.

Със скандал мнозинството прие 9% ДДС за ресторанти и книги

автор:Дума

visibility 472

След бурен дебат, размяна на остри реплики и призиви за прекъсване на заседанието, текстовете за по-ниско ДДС за ресторантьорския бранш и за книгите мина на първо четене в парламента днес. Предложенията на ГЕРБ и Патриотите, свързани с 9% ДДС само за отделни браншове, бяха приети. Всички останали – отхвърлени.

От БСП още в началото на заседанието остро възразиха, че финансовият министър Владислав Горанов отсъства от залата, вместо да се опита да защити позицията си. Която, както се разбра преди няколко дни, не съвпада с тази на премиера за намаление на данъчната ставка.

Социалистите настояха той да дойде и лично да обяви пред депутатите позицията на министерството, която беше изразена остро и категорично против намаляване на косвения данък преди дни на сайта на финансовото ведомство.

От БСП поискаха прекъсване на заседанието, което не беше прието. От левицата бяха категорични,  че липсата на премиера и на финансовия министър е вот на недоверие към правителството.

Току-що гласувахте вот на недоверие, обърна се към мнозинството зам.-председателят на групата на БСП Георги Свиленски. Вие не искате министър-председателя, не искате министъра на финансите, не искате председателя на бюджетната комисия, не искате заместник-министри, какво искате, да си ходят. И докато ние ги чакаме да си ходят, да ви кажа, колеги, в момента министър-председателят с министъра на финансите в Перник се возят с джипа. Може би раздават негласуваните от вас все още пари в ДДС, каза още Свиленски.

От ГЕРБ пък обясниха, че намаленият данък върху туризма е единствената мярка, която ще помогне на бранша в кризата.

Приетите предложения на управляващата коалиция предвиждат още ваучери за туризъм за полицаи и медици на първа линия в държавни бази.

Предложенията на БСП да се намали ДДС за храните и лекарствата, плащани от касата, не бяха приети, нито пък тези на „Воля“ - за фитнес центровете и спортните зали. ДПС искаха по-нисък косвен данък за стоките за деца до 3 години, което също беше отхвърлено.

Новата мярка - намаляване на ДДС от 20 на 9 процента за ресторанти и книги, е временна - трябва да започне да действа от 1 юли и да остане в сила до края на 2021 г. Около нея управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" се обединиха като средство за преодоляване на част от негативните икономически последици, причинени от епидемията от коронавируса.

Вносителите вече заявиха, че мярката може да бъде отменена предсрочно, ако докаже своята неефективност.

Освен хотелиерските и ресторантьорските услуги, от диференцирана ДДС ставка ще се възползват и книгите, включително електронните.

Горанов вече предупреди,че диференцираната ДДС ставка за някои стоки и услуги може да доведе до увеличение на общата ставка на 24%, както и до повишаването на някои преки данъци. Той изчислява, че загубата за хазната от намаляването на ДДС за всички предложени стоки и услуги ще бъде над 1,8 милиарда лева.

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 183

Над 1 млн. вече са жертвите на Covid-19 в глобален мащаб

автор:Дума

visibility 103

Азербайджан въведе военно положение

автор:Дума

visibility 137

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 234

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 346

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ