27 Февруари 2021събота18:50 ч.

Електронен сертификат, част от здравното досие, ще имат всички, на които са поставени двете дози от ваксината срещу КОВИД-19

Само 500 аптеки работят с електронни рецепти

„Информационно обслужване” твърди, че през системата от декември са издадени 30 000 направления

/ брой: 13

автор:Дума

visibility 1154

Въпреки уверенията на здравните власти, че се върви към дигитализация на здравната система, едва 500 аптеки работят с електронни рецепти. Лекарите се притеснявали да ги издават, защото не всички аптеки ги приемат.

До края на март всички направления за преглед при специалист или изследване ще станат електронни, увери здравният министър проф. Костадин Ангелов.

В момента е-направления се издават само за изследване за КОВИД-19, кръвна картина и за рентген на бял дроб. Ивайло Димов от "Информационно обслужване" заяви, че от началото на декември са издадени около 30 хил. е-направления и близо 1220 е-рецепти.

Не всички софтуерни фирми са готови, въпреки че още на 18 декември бе дадено началото на системата, обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Според него лекарите се притесняват да издават е-рецепти, защото не всички аптеки ги приемат. Той обаче смята, че в началото на февруари ще се включат повече аптеки и броят на електронните рецепти ще нарасне.

До края на март всички направления за преглед при специалист или изследване ще станат електронни, обеща министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при представянето на сертификата за ваксинация срещу КОВИД-19 и функционалността на електронното здравно досие. В момента е-направления се издават само за изследване за КОВИД-19, за кръвна картина и за рентген на бял дроб. По думите на Ивайло Димов от "Информационно обслужване" от началото на декември досега са издадени около 30 хил. е-направления и близо 1220 е-рецепти.

На сайта www.his.bg всеки може да провери здравното си досие, но само ако има квалифициран електронен подпис. Смята се, че около 200 хил. души имат е-подпис, който се издава от 5 фирми. Поддръжката му е платена. Според Ангелов обаче входът с електронен подпис е най-сигурната защита от изтичане на данни на пациента. Дигитализацията на здравната система е приоритет, увери той.

ДУМА припомня, че и сега на електронната страница на НЗОК всеки с ПИК от НАП може да провери какви прегледи са му правени, какви направления са издавани и др. Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева обаче обясни, че това досие отразява минал период от време и "дава обща снимка на дейностите, които са извършвани по Здравна каса". Оттук насетне всичко, което се върши на пациента, ще се отразява в реално време в досието му, увери тя. Пациентското досие е третият елемент от електронното здравеопазване. 

Всеки, на когото са поставени двете дози ваксина против коронавируса, вече има достъп до електронен сертификат. Той е част от здравното досие.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 282

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 68

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 127

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 138

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 407

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 359

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 505

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 393

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ