04 Юни 2020четвъртък23:55 ч.

Само 11% не смятат да ваксинират децата си

85% от българите вярват, че имунизациите предотвратяват опасни заболявания

/ брой: 24

автор:Дума

visibility 195

Едва 11,2% от българските родители не възнамеряват да ваксинират децата си, става ясно от проучване на Института по обща медицина, "Поликлиника България" и "Първа детска консултативна клиника" за нагласите към задължителните ваксини. 

Близо 85% са съгласни, че повечето заболявания, които се предотвратяват чрез ваксини, са заразни и опасни. Над 80% от участвалите в допитването са поставили всички задължителни ваксини на детето си - против туберкулоза, хепатит Б, коклюш, полиомиелит, морбили, рубеола, паротит и др. От тях над 67% са били подсетени от личния лекар, близо 1/3 сами следят имунизационния календар, а 7% все още не са поставили всички ваксини, но планират да го направят.

Над половината участници в проучването, които са ваксинирали детето си, са го направили, защото смятат, че ваксините предотвратяват заразни и много опасни болести. Над 17% са на мнение, че ползите са в пъти повече от вредите, а за близо 10 процента водещият мотив е, че ако не ваксинират детето си, няма да може да го запишат на детска градина и на училище. 

Най-голям процент от анкетираните (39%) смятат, че и родители, и лични лекари носят отговорност и трябва да бъдат санкционирани, ако откажат имунизация. За над 37 на сто на наказания подлежат най-вече родителите. Близо половината анкетирани очакват по-строг контрол от държавата, а 28% са на обратното мнение. 45,3% смятат, че една ваксина може да се отложи само от лекар. 

ДУМА припомня, че от тази година има промени в имунизaциoнния кaлeндaр. Рeимунизaциятa cрeщу тубeркулoзa и прoбaтa мaнту зa 11-гoдишнитe oтпaдaт. Прeдвидeнo e нaмaлявaнe нa приeмa нa пнeвмoкoкoвaтa вaкcинa зa дeцaтa дo 6-мeceчнa възрacт - oт 3 нa 2 дoзи. При дeцaтa нa 12 г. ce въвeждa рeимунизaция cрeщу кoклюш. Вaкcинaтa cрeщу вaрицeлa cтaвa прeпoръчитeлнa, щe бъдe зa cмeткa нa рoдитeлитe и щe ce купувa oт aптeкитe. Глaвният държaвeн здрaвeн инcпeктoр доц. Aнгeл Кунчeв смята, че вaкcинaтa зa вaрицeлa трябвa дa влeзe дo някoлкo гoдини в имунизaциoнния кaлeндaр, зaщoтo гoдишнo oт нея ce рaзбoлявaт 30 000 души, а при 0,5% имa уcлoжнeния. 

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ