24 Септември 2019вторник12:13 ч.

Съхраняване на храна

/ брой: 132

автор:Дума

visibility 1116

Лятото е синоним на пикници, плажни уикенди и барбекюта в двора или на вилата. Но важно е да се знае колко дълго ще остане храната на открито.
"Бактериите могат да проникнат бързо в определени храни, когато са в опасната температурна зона от 5 до 57 градуса", казва Джанилин Хътчингс, хранителен експерт от StateFoodSafety. Сред тях са не само месо, млечни продукти и яйца, но и листни зеленчуци, нарязани домати и варени зеленчуци. Всъщност всичко, което е богато на протеини или въглехидрати, влажно или неутрално до леко кисело, може да представлява риск. Ако не искате забавлението да завърши с хранително отравяне, трябва да запазите всички в безопасност.
"Като цяло храната може да бъде оставена само 2 часа навън, преди да се развали, т.е. преди бактериите в храната да са се увеличили до опасни нива", казва Джанилин. "Когато храната остане на слънце, тя може да се влоши дори по-бързо, защото топлината може да доведе до по-бързо навлизане в опасната температурна зона." Министерството на земеделието на САЩ (USDA) препоръчва храните да са вън от хладилник не повече от 1 час, когато температурата е над 30 градуса.
Ако пътувате, поддържайте горещите храни горещи. Носете със себе си охладител и лед, за да опаковате всяка храна, която трябва да остане охладена (плодове, зеленчуци, сосове), препоръчва  Джанилин.

Стомашен вирус или хранително отравяне?
 
Стомашен вирус
Причина - вирус, който атакува червата. Човек може да се зарази, като влезе в контакт с някой, който вече е заразен, или като докосне нещо, което той/тя е докоснал. Този вирус може да бъде предаден и чрез заразена храна или вода.
Симптоми – диария, гадене и/или повръщане, коремни спазми, треска, мускулни болки, главоболие. Симптомите се появяват 1 до 2 дни след заразяването и обикновено продължават от 1 до 2 дни, но могат да продължат до 10 дни.
Усложнения - обезводняване, причинено от повръщането и диарията.
Поставяне на диагноза - лекарят ще попита за симптомите или ще вземе проба от изпражненията, за да установи дали заболяването е вирусно или бактериално.
Лечение – на първо място – почивка. Не допускайте обезводняване – пийте чайове, бистри бульони или домашно приготвен разтвор от преварена вода, малко сол и захар. Постепенно започнете да ядете меки храни като ориз и картофи, препечени филийки, солети. Избягвайте млечни продукти, кофеин, пикантни храни и мастни храни.
Предпазване - избягвайте контакт със заразени хора или с нещата, които са пипали. Докато ползвате машини във фитнеса или сте в градския транспорт и на други обществени места, избягвайте да пипате лицето си, а след това измивайте добре ръцете си. Мийте ги добре и преди ядене.
Не споделяйте лични вещи, чаши, посуда, прибори за хранене, кърпи. Не дояждайте храната на децата си или нечия друга.

Хранително отравяне

Получава се след консумация на замърсена храна, която съдържа бактерии (като Е. coli), вируси или паразити.

Симптоми - коремна болка, която може да бъде доста тежка, загуба на апетит, стомашно разстройство, диария, гадене и/или повръщане, треска, умора. Тези признаци може да се проявят до няколко часа след хранене със заразена храна, но излагането на определени замърсители може да не предизвика симптоми до няколко седмици след заразяването. Болестта трае от 1 до 10 дни.

Усложнения - дехидратация, причинена от прекомерно повръщане и диария. Излагането на определени видове бактерии може да се окаже фатално за неродените бебета. Някои щамове на Е. coli могат да причинят бъбречна недостатъчност.
При малки деца и възрастни хора е необходима своевременна консултация със специалист.

Диагностика - лекарят ще ви зададе въпроси за храната, която сте яли, и колко дълго сте имали симптомите. Ще извършвате кръвни изследвания и ще дадете проба от изпражненията.

Лечение - пийте чайове, разтвор с електролити. Ако състоянието ви е по-сериозно, лекарят ще ви предпише антибиотици.

Предпазване - дръжте ръцете, повърхностите за готвене и приборите чисти. Дръжте топлата храна топла и студената студена. Изхвърлете престоялата повече от ден храна и тази, за която не сте сигурни.

Манолова: Има натиск върху хора от екипа ми

автор:Дума

visibility 31

С над 340 мерки Мая Манолова ще променя София

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 182

Белгия забранява старите дизели

автор:Дума

visibility 234

Всеки втори държавен лев похарчен на вятъра

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 182

Всяка четвърта фирма у нас се страхува от фалит

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 182

Фалшиви стоки за 740 млн. евро са задържани в ЕС

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 182

Тръмп стоя 10 минути на срещата за климата в ООН

автор:Дума

visibility 0

Транспортна стачка ще блокира Гърция

автор:Дума

visibility 142

Конгресът крои нов импийчмънт срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 182

Иран освобождава британския танкер

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 182

Илия Илиев: Промяната в Монтана е наложителна

автор:Павлета Давидова

visibility 190

/ брой: 182

Млади генерали и офицери си тръгват от армията

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 234

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ