16 Януари 2022неделя21:22 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Снимка: Михаела Катеринска

Съдът отряза и А1 срещу забраната да вдига цените

Преди дни магистратите охладиха претенциите и на "Теленор България"

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 635

Административният съд София-град е отхвърлил и жалбата на "А1 България" срещу забраната на държавата да индексира месечните такси с инфлацията за две години, съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, цитирана от ресорното ведомство. Новината идва, след като преди два дни стана ясно, че съдът е отхвърлил жалбата и на "Теленор България". Тогава Нинова определи решението на съда като малка победа. И заяви, че в момента повишаването на цените и натискът върху живота на хората е въпрос от най-висок обществен интерес и тя ще отстоява докрай позицията си в тяхна защита. Сега вече е отхвърлена жалбата и на другия мобилен оператор. Двете компании обжалваха заповедта на Комисията за защита на потребителите (КЗП) с различни мотиви. Жалбата на "А1 България" остава без уважение и дава възможност това определение да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в седем дневен срок.

Двете компании имаха намерение да повишат таксите с инфлацията за две години накуп, въпреки че по закон имат право да правят това само на едногодишна база. Те се позоваха на растящите цени в България и увеличените си разходи заради по-високото потребление на мрежата през последните две години. Очакванията на А1 бяха цените да се вдигнат с общо 4,1%, сборът от средногодишния индекс на потребителските цени през 2020 и 2021 г. От "Теленор" съобщиха за около 5% ръст на сметките. Вчера обаче излезе информация, че "Теленор" е започнал да изпраща съобщения до абонатите си, че тарифите ще бъдат актуализирани само с инфлацията за 2021 г.

От КЗП реагираха веднага и обявиха, че ще забранят на операторите да вдигнат цените по този начин - използвайки инфлацията за две години. Това според комисията е нелоялна практика.

Конкурентът им Виваком избра да подходи според общоприетите правила. В случай че А1 и "Теленор" все пак решат да възприемат същия прийом, те могат да увеличат таксите с Индекса на потребителските цени за 2021 г., който НСИ предстои скоро да публикува.

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 533

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 610

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ