21 Май 2022събота09:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Съдът отмени отказа за добив на газ край Генерал Тошево

Според магистратите анализът на РИОСВ бил опорочен заради обществения натиск

/ брой: 17

автор:Дума

visibility 1355

Административният съд във Варна отмени отказа на екоинспекцията в града за разширяване на търсенето на природен газ край Генерал Тошево. Инвестиционното намерение е на фирма "Русгеоком БГ", чийто собственик е притежателят на "Овергаз" Сашо Дончев.  То включва разработване и усвояване на находище "Спасово" с участъците "Рогозина", "Чернооково", "Калина" и "Рогозина изток". Оценката за залежите е за 1 млрд. куб. м газ.

Основният мотив за отказа на РИОСВ бе, че има опасност сондажите и добивът да замърсят подземните водоносни хоризонти в региона. Магистратите обаче смятат, че са допуснати съществени нарушения, защото екоинспекцията е дала превес на негативните обществени мнения и е опорочила решението си по оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционното предложение.

Съдът отбелязва, че не са обсъдени събраните в административното производство противоречащи си становища от Басейновите дирекции "Дунавски район" и "Черноморски район" и Регионалната здравна инспекция в Добрич. Първоначално директорите на трите институции дали положително становище по искането и нямали забележки и възражения по документацията, освен това заявили, че анализът за ОВОС е съобразен напълно с изискванията. След проведеното обществено обсъждане обаче, същите органи дават точно обратните становища, които не са обсъдени и разгледани от административния орган. В мотивите им не е посочено защо има разминаване в оценките и не са изложени същинските съображения, довели до крайния резултат.

В отказа избирателно са цитирани само становищата, събрани след обществените обсъждания, които са в точно обратен смисъл на становищата, дадени при първата оценка на качеството на доклада. Няма данни за промяна във фактическата обстановка, която би могла да обоснове различен от първия извод на всеки от далите становище органи, пише в мотивите на съда. Магистратите подчертават, че наличието на силен обществен интерес към инвестиционното предложение и неговото въздействие върху околната среда в още по-голяма степен задължава РИОСВ във Варна да мотивира ясно и изчерпателно крайния си акт.

Обществените възражения не могат да са решаващ мотив за отказа да се одобри ОВОС и несъгласието с инвестиционното предложение не е обвързващо административния орган становище, категорични са от съда. Оттам посочват, че в хода на производството са допуснати съществени процесуални нарушения, които опорочават крайния акт.

Припомняме, че срещу идеите за търсене на газ в Житницата на България имаше огромно обществено недоволство. Опасения за замърсяване на почвата и водите, позиции и становища доведоха до провеждането на местен референдум. Хората се обявиха против инвестиционния план, но допитването нямаше юридическа стойност, тъй като държавата е собственик на подземните богатства, дава разрешенията за добива им и сключва договорите с фирмите, които си плащат за правото да ползват залежите.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Заради едното его

автор:Марин Милашки

visibility 716

/ брой: 94

Когато хепатитът се развилнее

автор:Аида Паникян

visibility 577

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ