13 Август 2020четвъртък17:26 ч.

Иван Гайтанджиев:

Събитията в Гърция не са едноактна пиеса

Роля имат не само политиката и икономиката, а и моралът, етиката и свободата, смята анализаторът

/ брой: 37

автор:Калина Йотова

visibility 1307

- Политическият елит разбра, че няма друг вариант, но доколко взетите решения ще се изпълнят?
- Последните събития в Гърция и това, че гръцкият парламент прие закон за ново кредитно споразумение с Европейския съюз, налагат няколко извода. Голямото мнозинство, с което беше приет законът, доказа, че действително водещите политически партии ПАСОК и Нова демокрация наистина са си подали ръка с ясното разбиране, че друг полезен ход не може да има. Второ, най-големите стълкновения от последните години, най-мощната протестна вълна, отново доказа колко е развито гражданското общество в Гърция. Съдържанието на този закон обаче показва и по-скоро е едно действително признание на гръцката страна, че трябва да има някаква логика и не можеш да консумираш повече, отколкото си произвел. И тук не става дума само за затягане на коланите, образно казано, на една мъжка снага да се сложи един дамски колан. Наистина задължителни са всички тези мерки и ограничения.
- Какъв е изводът за генезиса на кризата, за конфликта в отношенията между Гърция и ЕС?
- Европа продължава да помага на Гърция, защото няма друга алтернатива. Разбира се, в основата на тази помощ главно стоят Германия и Франция, а да не забравяме, че пред тези държави и пред ръководителите на тези огромни европейски държави предстоят решаващи и много важни избори. Няма съмнение, че тази криза и в Европа, и в Гърция е преди всичко финансова, но освен само финансова не може и да бъде, тя има дълбоки политически корени и мотиви. И когато говорим за това, което става в Гърция, не бива да забравяме един невероятен мислител, какъвто е Аристотел, който е написал нещо уникално - "Зоон политикон" - Човекът е политическо животно. Но в това невероятно разсъждение, в тази мъдрост има и още няколко категории, които се наричат свобода, морал и етика.
- А по какъв начин това ще се отрази на България?
- За България, за нас, е от много голямо значение това, което става в Гърция. Не само защото сме съседи, а защото има едни дълбоки обвързаности, които са съвсем актуални и конкретни - много от т.нар. български банки не са български банки, а на практика са гръцки банки. И ако се върнем към началото на моите разсъждения, когато говорихме и за политика, и за икономика, да, прието е, че преди всичко и в основата на всичко е икономиката, но политиката има своята голяма връзка и най-вече категориите, за които вече говорих - морал, етика и свобода.
- Цената на това народно и гръмко "Не", означава ли, че Гърция вече е в гражданска война? Дали тези събития не са началото на една пагубна верижна реакция?
- Ще добавя още един много важен извод. Това, което става в Гърция, не е едноактна пиеса, не е самостоятелен художествен филм. Това е, образно казано, един дълъг сериал, който тепърва ще има много епизоди. Но краят на тези епизоди няма да бъде скоро.

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 647

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 396

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 293

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 247

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ