13 Април 2021вторник13:39 ч.

Иван Гайтанджиев:

Събитията в Гърция не са едноактна пиеса

Роля имат не само политиката и икономиката, а и моралът, етиката и свободата, смята анализаторът

/ брой: 37

автор:Калина Йотова

visibility 1451

- Политическият елит разбра, че няма друг вариант, но доколко взетите решения ще се изпълнят?
- Последните събития в Гърция и това, че гръцкият парламент прие закон за ново кредитно споразумение с Европейския съюз, налагат няколко извода. Голямото мнозинство, с което беше приет законът, доказа, че действително водещите политически партии ПАСОК и Нова демокрация наистина са си подали ръка с ясното разбиране, че друг полезен ход не може да има. Второ, най-големите стълкновения от последните години, най-мощната протестна вълна, отново доказа колко е развито гражданското общество в Гърция. Съдържанието на този закон обаче показва и по-скоро е едно действително признание на гръцката страна, че трябва да има някаква логика и не можеш да консумираш повече, отколкото си произвел. И тук не става дума само за затягане на коланите, образно казано, на една мъжка снага да се сложи един дамски колан. Наистина задължителни са всички тези мерки и ограничения.
- Какъв е изводът за генезиса на кризата, за конфликта в отношенията между Гърция и ЕС?
- Европа продължава да помага на Гърция, защото няма друга алтернатива. Разбира се, в основата на тази помощ главно стоят Германия и Франция, а да не забравяме, че пред тези държави и пред ръководителите на тези огромни европейски държави предстоят решаващи и много важни избори. Няма съмнение, че тази криза и в Европа, и в Гърция е преди всичко финансова, но освен само финансова не може и да бъде, тя има дълбоки политически корени и мотиви. И когато говорим за това, което става в Гърция, не бива да забравяме един невероятен мислител, какъвто е Аристотел, който е написал нещо уникално - "Зоон политикон" - Човекът е политическо животно. Но в това невероятно разсъждение, в тази мъдрост има и още няколко категории, които се наричат свобода, морал и етика.
- А по какъв начин това ще се отрази на България?
- За България, за нас, е от много голямо значение това, което става в Гърция. Не само защото сме съседи, а защото има едни дълбоки обвързаности, които са съвсем актуални и конкретни - много от т.нар. български банки не са български банки, а на практика са гръцки банки. И ако се върнем към началото на моите разсъждения, когато говорихме и за политика, и за икономика, да, прието е, че преди всичко и в основата на всичко е икономиката, но политиката има своята голяма връзка и най-вече категориите, за които вече говорих - морал, етика и свобода.
- Цената на това народно и гръмко "Не", означава ли, че Гърция вече е в гражданска война? Дали тези събития не са началото на една пагубна верижна реакция?
- Ще добавя още един много важен извод. Това, което става в Гърция, не е едноактна пиеса, не е самостоятелен художествен филм. Това е, образно казано, един дълъг сериал, който тепърва ще има много епизоди. Но краят на тези епизоди няма да бъде скоро.

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ