18 Ноември 2019понеделник05:10 ч.

Събеседниците на Борис Данков

/ брой: 136

автор:Боян Бойчев

visibility 1179

Всеки човек е една книга. Затова е интересен. Трябва да разлистиш страниците, за да го разбереш.
Спомням си как разговаряхме с Борис Данков за жанра интервю. Много журналисти си мислят, че е лесно, но то си има своите изисквания и затова хубаво интервю се прави доста трудно, ми каза тогава той.
Да успееш да се докоснеш до човека, да го накараш да се разкрие.
Държа в ръцете си неговата нова книга "Събеседници", издадена неотдавна от "Български писател". В нея са включени интервюта и литературни анкети, които журналистът във в. ДУМА и редактор на литературното приложение "Пегас" Борис Данков е правил през последните 25 години. Това са срещи на автора с именити български и чуждестранни творци - писатели, художници, артисти, певци, учени и общественици. В предговора към книгата той споделя, че се е върнал отново към тях, провокиран от таланта и творчеството на събеседниците, "към чието литературно и художествено наследство в една или друга степен сме длъжници като читатели и ценители на тяхното изкуство."
Във всяко интервю се усеща болката на журналиста и поета Данков за България, неспокойната му гражданска съвест, бунтуваща се срещу безвремието на последните 26 години. Основните теми, към които провокира своите събеседници, са: обезбългаряването, разграбването на държавата, предателството на националните интереси, посредствеността и демагогията на голяма част от политиците, промиването на мозъците на младото поколение, моралната и духовна деградация на нацията ни. Диагнози, изречени от най-будните умове на нашето време. Както и рецепти за тези диагнози: да бъде впрегнат интелектуалният потенциал на нацията, да се спрат политическите боричкания и конфронтацията, да бъдат отстранени от властта тези, които ни водят към самоунищожение.
Авторът е подредил текстовете в сборника в хронологичен порядък - така картината на драматичните явления и процеси, белязали нескончаемия преход, се откроява по-релефно.
"За неспокойния дух на тези (и не само на тези) творци сме длъжни да си спомняме по-често, за да не обедняваме духовно и да добием по-ясна и пълна представа за реалните последствия от преживения срив в края на XX  и началото на XXI век" - ни напомня Данков.
Всеки човек е една книга. "Събеседници" на Борис Данков е библиотека от книги - такива, които трябва да бъдат четени не само веднъж. Сега читателят има тази възможност.
 

Ново нефтено находище в Иран

автор:Дума

visibility 69

Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 221

Автобусните билети поскъпват със 7,6 на сто заради тол таксите

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 221

Разширяват обхвата на програмата за саниране

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 221

Обилни валежи и свлачища в Австрия

автор:Дума

visibility 57

11 души пострадаха при престрелка в Одрин

автор:Дума

visibility 66

Чехите поставиха ултиматум на премиера

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 221

Вълнения в Иран заради повишените цени на горивата

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 221

Апартейд в Евросъюза

автор:Юри Михалков

visibility 101

/ брой: 221

Кой ще спаси българското земеделие?

автор:Ина Михайлова

visibility 95

/ брой: 221

Обещания ли? Лъжи на търкалета

автор:Мая Йовановска

visibility 95

/ брой: 221

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ