02 Април 2020четвъртък02:49 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Събеседниците на Борис Данков

/ брой: 136

автор:Боян Бойчев

visibility 1258

Всеки човек е една книга. Затова е интересен. Трябва да разлистиш страниците, за да го разбереш.
Спомням си как разговаряхме с Борис Данков за жанра интервю. Много журналисти си мислят, че е лесно, но то си има своите изисквания и затова хубаво интервю се прави доста трудно, ми каза тогава той.
Да успееш да се докоснеш до човека, да го накараш да се разкрие.
Държа в ръцете си неговата нова книга "Събеседници", издадена неотдавна от "Български писател". В нея са включени интервюта и литературни анкети, които журналистът във в. ДУМА и редактор на литературното приложение "Пегас" Борис Данков е правил през последните 25 години. Това са срещи на автора с именити български и чуждестранни творци - писатели, художници, артисти, певци, учени и общественици. В предговора към книгата той споделя, че се е върнал отново към тях, провокиран от таланта и творчеството на събеседниците, "към чието литературно и художествено наследство в една или друга степен сме длъжници като читатели и ценители на тяхното изкуство."
Във всяко интервю се усеща болката на журналиста и поета Данков за България, неспокойната му гражданска съвест, бунтуваща се срещу безвремието на последните 26 години. Основните теми, към които провокира своите събеседници, са: обезбългаряването, разграбването на държавата, предателството на националните интереси, посредствеността и демагогията на голяма част от политиците, промиването на мозъците на младото поколение, моралната и духовна деградация на нацията ни. Диагнози, изречени от най-будните умове на нашето време. Както и рецепти за тези диагнози: да бъде впрегнат интелектуалният потенциал на нацията, да се спрат политическите боричкания и конфронтацията, да бъдат отстранени от властта тези, които ни водят към самоунищожение.
Авторът е подредил текстовете в сборника в хронологичен порядък - така картината на драматичните явления и процеси, белязали нескончаемия преход, се откроява по-релефно.
"За неспокойния дух на тези (и не само на тези) творци сме длъжни да си спомняме по-често, за да не обедняваме духовно и да добием по-ясна и пълна представа за реалните последствия от преживения срив в края на XX  и началото на XXI век" - ни напомня Данков.
Всеки човек е една книга. "Събеседници" на Борис Данков е библиотека от книги - такива, които трябва да бъдат четени не само веднъж. Сега читателят има тази възможност.
 

Задължават веригите да доставят повече наши стоки

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 63

С над 30% по-скъпа нощна тарифа иска ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 63

С близо 43% поевтинява газът, парното - с около 22%

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 63

Още няма решение по мораториума за вноските по кредитите

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 63

Нови 63 жертви на коронавируса в Турция

автор:Дума

visibility 248

В Испания няма да спират тока заради сметки

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 63

Руски професор: Що за език е това македонският?!

автор:Христо Георгиев

visibility 132

/ брой: 63

Кога не важи извънредното положение

автор:Константин Иванов

visibility 96

/ брой: 63

Сън в съня

автор:Георги Георгиев

visibility 108

/ брой: 63

Датата

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 63

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ