02 Декември 2020сряда15:27 ч.

Леда Милева и Валери Петров на празника на ДУМА и левия печат в Борисовата градина

С признателност към Леда Милева

Вечер по случай 100 години от рождението на именитата поетеса, преводачка, дипломат и общественичка ще се състои в Столичната библиотека

/ брой: 23

автор:Дума

visibility 1441

Сто години от рождението на поетесата Леда Милева се навършват на 5 февруари. Тя е и преводачка, дипломат, общественичка. Авторка е на стихове и пиеси за деца и на преводи от английски, френски и руски. Нейните стихове и пиеси са превеждани и издавани в много страни. Към нейната необикновена и многостранна личност, към нейното творчество ще се обърнем с почит и признателност на вечерта, посветена на стогодишнината й в Американския център на Столичната библиотека на 5 февруари от 18 ч. На тържественото честване за незабравимата Леда Милева ще говорят писателите Никола Инджов, Георги Константинов, Бойко Ламбовски, Здравка Евтимова, проф. Михаил Неделчев, Иван Гранитски и родственици на Леда Милева, ще прозвучат нейни творби, ще се прожектира документален филм. Честването се организира от Съюза на българските писатели, издателство "Захарий Стоянов", Столичната библиотека, Българския П.Е.Н. център, Международната фондация "Гео Милев", Държавната агенция "Архиви" и др.

Да си припомним част от богатата житейска и творческа биографията на Леда Милева: Дъщеря на Гео Милев, тя е родена на 5 февруари 1920 г. в София. Умира на същата дата през 2013 г. Завършва Американския колеж в София и Институт за детски учителки, междувременно следва в Юридическия факултет на Софийския университет. Била е зав. редакция в изд. "Народна младеж", главен редактор на сп. "Пионерска самодейност", зав. редакция в изд. "Български писател", зам.-директор (1966-1967) и директор (1967-1970) на Българската национална телевизия. Била е зам.-началник на отдел "Печат и културно сътрудничество" в Министерството на външните работи, постоянен представител на България в ЮНЕСКО в Париж с ранг на посланик (1972-1978), зам.-председател и председател (1960-1980) на Българския ПЕН клуб, председател на Съюза на преводачите в България (1979-1989), главен редактор на сп. "Панорама" (1980-1990). Член е на УС на Международния фонд за развитие на културата към ЮНЕСКО (1984-1992). Народен представител е в VIII и IX НС и VII ВНС. Включена е в почетния списък "Ханс Кристиян Андерсен" на Международния съвет по детската книга.

Издала е повече от 40 книги със стихотворения и поеми за деца, между които "Заю на разходка", "Няма време", "Мустакатият Иванчо", "Влакче през града", "Пътечките на дъгата", "Цветни приказки", "Черно фламинго", "Как идва денят", "Къде е хоботът на слона", "Приказка за трите лисички, "Карнавал в гората" (избрано), сборниците с пиеси "Когато куклите не спят" и "Златоперко". Изд. "Захарий Стоянов" издаде пет тома събрани съчинения на Леда Милева (2009-2010). Тя е авторка на публицистични и литературно-критически статии в периодичния печат. Заедно със съпруга си Николай Попов е съставителка на поетичните антологии "Американски поети", "Нощен дъжд - съвременни английски поети", "Африкански гласове". Носителка е на орден "Стара планина" -  първа степен.

32 спасени и двама изчезнали край остров Лесбос

автор:Дума

visibility 0

Със 182 млн. лв. финансират мерки срещу пандемията

автор:Дума

visibility 42

Домовете в Куделин и Говежда ще бъдат закрити

автор:Дума

visibility 84

Властта се кани да похарчи още 10 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 230

Няма кандидати за летище Пловдив

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 230

СЗО засили препоръките си за носене на маски

автор:Дума

visibility 68

Иран готви екзекуция на шведски учен

автор:Дума

visibility 137

Испания ще се възстановява от пандемията до 2023 година

автор:Дума

visibility 196

Гутериш: Нашата планета е счупена

автор:Дума

visibility 154

Бойкономика в действие

автор:Евгени Гаврилов

visibility 541

/ брой: 230

Антибългарщината на американската позиция

автор:Юри Михалков

visibility 613

/ брой: 230

Посмъртно за... живота

автор:Лозан Такев

visibility 370

/ брой: 230

Общината да сключи договор с творците

автор:Емил Янев

visibility 203

/ брой: 230

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ