25 Октомври 2021понеделник14:40 ч.

Леда Милева и Валери Петров на празника на ДУМА и левия печат в Борисовата градина

С признателност към Леда Милева

Вечер по случай 100 години от рождението на именитата поетеса, преводачка, дипломат и общественичка ще се състои в Столичната библиотека

/ брой: 23

автор:Дума

visibility 2036

Сто години от рождението на поетесата Леда Милева се навършват на 5 февруари. Тя е и преводачка, дипломат, общественичка. Авторка е на стихове и пиеси за деца и на преводи от английски, френски и руски. Нейните стихове и пиеси са превеждани и издавани в много страни. Към нейната необикновена и многостранна личност, към нейното творчество ще се обърнем с почит и признателност на вечерта, посветена на стогодишнината й в Американския център на Столичната библиотека на 5 февруари от 18 ч. На тържественото честване за незабравимата Леда Милева ще говорят писателите Никола Инджов, Георги Константинов, Бойко Ламбовски, Здравка Евтимова, проф. Михаил Неделчев, Иван Гранитски и родственици на Леда Милева, ще прозвучат нейни творби, ще се прожектира документален филм. Честването се организира от Съюза на българските писатели, издателство "Захарий Стоянов", Столичната библиотека, Българския П.Е.Н. център, Международната фондация "Гео Милев", Държавната агенция "Архиви" и др.

Да си припомним част от богатата житейска и творческа биографията на Леда Милева: Дъщеря на Гео Милев, тя е родена на 5 февруари 1920 г. в София. Умира на същата дата през 2013 г. Завършва Американския колеж в София и Институт за детски учителки, междувременно следва в Юридическия факултет на Софийския университет. Била е зав. редакция в изд. "Народна младеж", главен редактор на сп. "Пионерска самодейност", зав. редакция в изд. "Български писател", зам.-директор (1966-1967) и директор (1967-1970) на Българската национална телевизия. Била е зам.-началник на отдел "Печат и културно сътрудничество" в Министерството на външните работи, постоянен представител на България в ЮНЕСКО в Париж с ранг на посланик (1972-1978), зам.-председател и председател (1960-1980) на Българския ПЕН клуб, председател на Съюза на преводачите в България (1979-1989), главен редактор на сп. "Панорама" (1980-1990). Член е на УС на Международния фонд за развитие на културата към ЮНЕСКО (1984-1992). Народен представител е в VIII и IX НС и VII ВНС. Включена е в почетния списък "Ханс Кристиян Андерсен" на Международния съвет по детската книга.

Издала е повече от 40 книги със стихотворения и поеми за деца, между които "Заю на разходка", "Няма време", "Мустакатият Иванчо", "Влакче през града", "Пътечките на дъгата", "Цветни приказки", "Черно фламинго", "Как идва денят", "Къде е хоботът на слона", "Приказка за трите лисички, "Карнавал в гората" (избрано), сборниците с пиеси "Когато куклите не спят" и "Златоперко". Изд. "Захарий Стоянов" издаде пет тома събрани съчинения на Леда Милева (2009-2010). Тя е авторка на публицистични и литературно-критически статии в периодичния печат. Заедно със съпруга си Николай Попов е съставителка на поетичните антологии "Американски поети", "Нощен дъжд - съвременни английски поети", "Африкански гласове". Носителка е на орден "Стара планина" -  първа степен.

Връщат малките в училище, ако се тестват на входа

автор:Дума

visibility 280

Медици: Който е против мерките, е против обществото

автор:Дума

visibility 223

България може да поеме нов дълг от 500 млн. лева

автор:Дума

visibility 164

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 204

Вече такса и за теглене на пенсия от банкомат

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 204

Как се тестват учениците в Европа?

автор:Дума

visibility 167

СЗО: Пандемията ще свърши, когато светът пожелае

автор:Дума

visibility 204

САЩ очакват обяснения от турския президент

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 204

България е високорискова страна заради КОВИД-19

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 204

Заложниците

автор:Деси Велева

visibility 346

/ брой: 204

БСП ще е гарант и стълб на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 302

/ брой: 204

Откраднатата държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 109

/ брой: 204

Партията октопод

автор:Юри Михалков

visibility 74

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ