04 Юли 2020събота05:49 ч.

С плюс на минус

/ брой: 149

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1537

И този път традицията бе спазена. Преди заседанието на МС в сряда премиерът пак се похвали. Приходните агенции работели добре, бюджетният излишък бил добър, ще преизпълним плана за годината, ако темповете се запазят. А пък Му казвали, че задлъжнял държавата и идните поколения. Точно обратното е, рече Борисов. Вярно, приходите в края на юли са с над 2 млрд. лв. над планираното и са малко повече от отчетения излишък за същия период на 2017 г. Така изглежда, че и тази година през декември държавните финанси ще останат на плюс, въпреки, че са планирани с дефицит от 1,1 млрд. лв. (или 1% от БВП.)
Обаче. Приходните агенции работели добре! И както работят добре, пред очите им изтичат милиарди левове. Въпреки декларираните успехи в борбата с контрабандата и сивата икономика, статистиката показва, че най-малко 2 млрд. лв. се укриват от търговците чрез манипулация на касовите апарати. Умел търговец у нас може да укрие до 70% от оборотите си чрез "фини настройки" на фискалното  устройство, даже то да е вързано онлайн с НАП. Има хитрини, чрез които изчезва паметта на касовия апарат с регистрираните продажби. И какво в крайна сметка? Уж трупаме 2 млрд. лв. бюджетен излишък, а в това време държавата с лека ръка губи 2 млрд. лв. заради слаб контрол. Както казват хората: откъдето дошло, там отишло.
Традицията бе спазена най-вече в друго. Премиерът най-обича да прехвърля провалите си на друг. Първо беше тройната коалиция, напоследък - и служебното правителство на Огнян Герджиков. То му било завещало дефицит от 3,7% и увеличило дълга. Подобно твърдение, ако не беше смешно, щеше да бъде тъжно. Защото въпросното правителство бе на власт 3 месеца и излиза, че за това време е изхарчило всички пари в държавата. Но просто няма право на това. А кой управляваше преди и след Герджиков? Б.Б. Ако е имало наистина дефицит, кой го е направил? Б.Б., очевидно. А на него парламентът му разписа и празен чек за 16 млрд. лв. Някому да е ясно как се харчат? 
 

 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 477

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 474

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1071

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ