26 Юни 2019сряда04:48 ч.

С над 50% се вдига акцизът върху тютюна за пушене

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 27

Предвижда се повишаване на акцизната ставка върху тютюна за пушене от 100 лв. на 152 лв. за килограм. С това акцизът върху тютюна за пушене се изравнява с този за цигарите при среднопретеглена продажна цена на дребно за периода януари-юли 2010 г. от 4,45 лв. за кутия. Това се предлага да стане с промени в Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС). Очаква се днес на заседание МС да одобри промени в данъчните закони.
 Вчера представителите на синдикатите и работодателите единодушно подкрепиха предложенията на Министерството на финансите за промени в данъчното законодателство. Това стана на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, председателствано от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Социалните партньори изразиха подкрепа за основното предложение за промяна в Закона за данъка върху добавената стойност, с което се предлага единна намалена данъчна ставка от 9% за настаняване от хотелиери. Ставката ще се прилага от 1 април 2011 година за всички доставки по настаняване и попада в обхвата на намалена ставка по смисъла на европейското законодателство. Припомняме ви, че вчера ресорният зам.-министър от МИЕТ Иво Маринов съобщи, че ръководеното от Трайчо Трайков министерство предлага ставката да се увеличи след края на следващия летен сезон.
 Сред основните предложения за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) са облагане на чуждестранни юридически лица, установени в юрисдикции с преференциален данъчен режим (офшорни зони), с данък от 10% за доходите им от услуги с източник България като мярка за предотвратяване на отклонение от данъчно облагане и премахване на предпоставки за злоупотреби. Предложението засяга и основните промени в ЗДДФЛ.
Предвижда се и намаляване от 10% на 5% на данъка върху доходите от лихви, авторски и лицензионни възнаграждения, платени от местни юридически лица в полза на чуждестранни юридически лица от ЕС, когато платецът и получателят на дохода са свързани лица и при изпълнение на определени условия според европейското законодателство.

Въпреки поевтиняването на газа парното ще поскъпне

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 120

КЕВР не е готова за сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 120

Омбудсманът предлага закон за личния фалит

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 120

Очаква се реколтата от пшеница да е 5,4 млн. тона

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 120

Мигрантите пак тръгнаха към Европа

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 120

Имамоглу спечели с имиджа на народен политик*

visibility 74

/ брой: 120

Страхотни жеги обхващат половин Европа

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 120

Как мирише боклукът на София?

автор:Деси Велева

visibility 79

/ брой: 120

Байкалско - изгубено във времето

автор:Юлия Кулинска

visibility 213

/ брой: 120

Диагнозата на един народ

visibility 93

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ