23 Септември 2019понеделник14:09 ч.

С над 50% се вдига акцизът върху тютюна за пушене

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 66

Предвижда се повишаване на акцизната ставка върху тютюна за пушене от 100 лв. на 152 лв. за килограм. С това акцизът върху тютюна за пушене се изравнява с този за цигарите при среднопретеглена продажна цена на дребно за периода януари-юли 2010 г. от 4,45 лв. за кутия. Това се предлага да стане с промени в Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС). Очаква се днес на заседание МС да одобри промени в данъчните закони.
 Вчера представителите на синдикатите и работодателите единодушно подкрепиха предложенията на Министерството на финансите за промени в данъчното законодателство. Това стана на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, председателствано от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Социалните партньори изразиха подкрепа за основното предложение за промяна в Закона за данъка върху добавената стойност, с което се предлага единна намалена данъчна ставка от 9% за настаняване от хотелиери. Ставката ще се прилага от 1 април 2011 година за всички доставки по настаняване и попада в обхвата на намалена ставка по смисъла на европейското законодателство. Припомняме ви, че вчера ресорният зам.-министър от МИЕТ Иво Маринов съобщи, че ръководеното от Трайчо Трайков министерство предлага ставката да се увеличи след края на следващия летен сезон.
 Сред основните предложения за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) са облагане на чуждестранни юридически лица, установени в юрисдикции с преференциален данъчен режим (офшорни зони), с данък от 10% за доходите им от услуги с източник България като мярка за предотвратяване на отклонение от данъчно облагане и премахване на предпоставки за злоупотреби. Предложението засяга и основните промени в ЗДДФЛ.
Предвижда се и намаляване от 10% на 5% на данъка върху доходите от лихви, авторски и лицензионни възнаграждения, платени от местни юридически лица в полза на чуждестранни юридически лица от ЕС, когато платецът и получателят на дохода са свързани лица и при изпълнение на определени условия според европейското законодателство.

Посрещаме есента

автор:Дума

visibility 90

Почина проф. Юлиан Вучков

автор:Дума

visibility 444

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 545

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 181

Най-старият туроператор фалира, предизвика паника

автор:Дума

visibility 0

Откриха нови доказателства за произхода на човека

автор:Дума

visibility 175

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 812

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 668

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 528

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 549

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ