28 Май 2020четвъртък11:11 ч.

С над 30% по-скъпа нощна тарифа иска ЧЕЗ

Компанията на практика предлага изравняване на нощния ток за стопанските и битовите потребители

/ брой: 63

автор:Дума

visibility 921

ЧЕЗ отново настоява за сериозно увеличение на цената на нощния ток след миналогодишното. Компанията е внесла в КЕВР заявление за тарифите от 1 юли, с което иска нощната тарифа да нарасне с над 30%, става ясно от съобщение на чешката компания, обслужваща Западна Бългалрия.

При одобрение на предложените тарифи от двете дружества на ЧЕЗ - Електро и Разпределение, битовите потребители биха плащали 0,19152 лв. за кВтч. без ДДС за дневната тарифа, а за нощната - 0,15037 лв. за кВтч. без ДДС. Сегашните цени за домакинствата са 0,18565 лв. за кВтч за дневната енергия и 0,10703 лв за кВтч за нощния ток, с включени мрежови такси и към държавния електропреносен оператор, и към електроразпределителното дружество, но без ДДС и акцизи.

Другите две фирми също обявиха предложенията си. Обслужващата Югоизточна България компания ЕВН поиска символично намаляване на цената на тока за нейните клиенти, но повишаване на цената на топлинната енергия за пловдивчани, независимо от това, че от 1 април значително намалява цената на газа. Дружеството Енерго-Про, работещо в Североизточна България, пък поиска среден ръст на цената на тока за домакинствата и стопанските потребители в неговата мрежа от 0,26 на сто. От съобщението става ясно, че за бита увеличението ще е малко по-голямо от усреднената стойност.

Сметките на ЧЕЗ, както и на останалите двама снабдители, са правени при сега действащите цени на електроцентралите, на Електроенергийния системен оператор и без да се имат предвид плановете на правителството за частична либерализация на пазара и освобождаването на цените на домакинствата, присъединени на мощност над 50 МВ. Възможно е обаче в сегашната кризисна ситуация това да се отложи. Подобен анонс направи миналата седмица председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов от ГЕРБ.

ЧЕЗ Разпределение предлага на практика изравняване на нощната енергия за стопанските и битовите потребители. Дружеството е поискало нощната тарифа за стопанските потребители да се плаща по 96,27 лв. за МВтч, а в битовия сегмент цената да е 96,23 лв. за МВтч. По този начин ще се преодолее и наблюдаваната тенденция за утвърждаване на цени за нощна енергия под нейната себестойност, аргументира се мрежовият оператор.

И двете дружества на ЧЕЗ обясняват, че са изчислили цените си според реалните си разходи за извършване на своята дейност, подобряване на качеството на услугата, гарантиране на сигурността на доставките, развитие и разширяване на мрежата. Окончателните цени ще бъдат определени от КЕВР.

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 477

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 227

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 212

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ