С кво се хвали Танева?
/ брой: 258
Министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че ядем основно вносно месо и на пазара ни по-малко от половината предлагани месни продукти са български. Голямо откритие е направила Танева, няма що. От години се знае, че над 80 на сто от мръвките в саламите ни са вносни.
В същото време министърката се хвали с ръст от 1,5 на сто в производството на месо и месни продукти през тази година в сравнение с миналата. Според нея родното производство на месо можело напълно да задоволи нуждите за консумация в страната. Айде, бе! Защо тогава ядем основно месо от Румъния, Полша, Унгария... И откъде ли още не?
Може би един от отговорите е, че животновъдите предпочитат да изнасят произведената си продукция? За някои производители на "бутикови" меса е така, защото тук пазарът е малък. Въпросът е какво месо предпочитат да използват преработвателите? А може би на търговците у нас по-изгодно им излиза да внасят месо и месни продукти? Особено, ако са по-евтини, защото покупателната способност на средностатистическия българин е плачевна. А колкото за качеството... За качество у нас рядко се говори, важно е по закон храните да са безопасни. Толкоз. И така си ядем вносни и често не особено качествени мръвки и колбаси, натъпкани с консерванти и какви ли не екзотични добавки и така подпомагаме икономиката на испанци, германци, французи и т.н. Да, обаче Танева била против идеята търговските вериги да бъдат задължени да продават минимум 50% български стоки.
Животновъдството е тежка работа, свиневъдите пищят, че подпомагането за тях е малко. То нашите производители по принцип са си прецакани, щото европейските субсидии са по-големи за едрите риби в ЕС и така и себестойността на производство у нас е по-голяма. Родните потребители пък купуват месните отпадъци на Европа, без да ги грее "колосалният" ръст от 1,5% в производството, с който се хвали министърката. Щото толкоз малко за нищо не стига, Танева!