15 Април 2021четвъртък00:12 ч.

С голямо зъкъснение тръгват пари към средните фирми

/ брой: 44

автор:Дума

visibility 581

Средните предприятия в България, ударени от коронакризата, започват да получават обещаните безвъзмездни средства, обяви икономическият министър Лъчезар Борисов. Това се случва с голямо закъснение - близо 10 месеца, след като мярката бе оповестена. Изплащането на грантовете ще става след сключване на административния договор и подаване на финален отчет, придружен с искане за окончателно плащане на целия размер на одобрената безвъзмездна финансова помощ по проекта. Борисов посочи, че всяка фирма може да предяви искане за авансово плащане в размер до 40% от общата сума по договора преди това.

Одобрените фирми са 2121, а бюджетът по процедурата е увеличен от 200 на 233,6 млн. лв., така че всички резервни кандидати да бъдат подкрепени. Това означава, че средно фирмите получават по 105 500 лв. при максимален размер на помощта от 150 хил. лв. Към момента са сключени вече 1507 административни договора на стойност 207 267 302 лева. Останалите договори ще бъдат факт до средата на март. Приоритетно се гледат всички 229 постъпили в ИСУН отчета, посочи икономическият министър.

Грантовата схема за средните предприятия бе най-силно забавилата се антикризисна мярка, като месеци, след като бяха кандидатствали, фирмите не бяха получили финансова подкрепа. От бизнеса неведнъж кoмeнтиpaха, чe тaкъв вид ликвиднa пoдкpeпa тpябвa дa бъдe пpeдocтaвянa oт дъpжaвния бюджeт, a нe чpeз eвpoпpoгpaми, зaщoтo тoвa зaбaвя пpoцeca.

Заради пандемията с над 10% са поевтинели наемите в столицата

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 73

Хората не знаят за задължителните дистанционни водомери

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 73

Агросекторът у нас е с най-голям отлив на работници в ЕС

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 73

МЗХГ се сети да бори мора по пчелите

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 73

Съюзниците от НАТО напускат Афганистан от 1 май

автор:Дума

visibility 44

ЕС спира договорите за някои ваксини

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 73

Човек на Заев подаде оставка заради скандали

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 73

Дания ще депортира сирийски бежанци

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 73

Почти катарзис

автор:Лозан Такев

visibility 138

/ брой: 73

Социалните бомби, заложени от ГЕРБ

автор:Ева Костова

visibility 183

/ брой: 73

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ