13 Декември 2018четвъртък00:05 ч.

С 39 стотинки дневно се увеличава пенсията на около 900 хил. души

По време на 11-часовия дебат по бюджета на общественото осигуряване мнозинството не го защити

/ брой: 232

автор:Аида Паникян

visibility 2684

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 юли догодина става 219,43 лв., което се равнява на 39 ст повече дневно от сегашните пари.  Това предвижда бюджетът на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г., който вчера депутатите приеха с гласовете на мнозинството. Обсъждането започна във вторник вечер и след неколкочасови словесни престрелки бе прекратено 2 мин. преди полунощ. Дебатът продължи вчера сутрин. Нито едно от предложенията на БСП не бе прието. Депутатите от ГЕРБ и партньорите им от "Обединени патриоти" не представиха аргументи в защита на предложенията си през всичките над 11 часа обсъждания. "Управляващите се намират в парадокса да предложат "най-социалния бюджет" за последните 10 години, а той изкара хората на социални бунтове по улиците за доходи, за пенсии, за помощ за майки, семейства и деца", заяви от парламентарната трибуна председателят на БСП Корнелия Нинова. 

"Спомням си за едни предизборни обещания за 300 лв. минимална пенсия от "Обединени патриоти". Като гледам, сме доста далеч от тази сума и няма предложение, направено от патриотите, за такава пенсия. Това означава само едно - отказали са се от това предложение", заяви депутатът от левицата Георги Гьоков. "Може би, защото сте заплашени от големия коалиционен партньор, че ще счупите коалицията и ще съборите правителството, а на вас не ви се изпуска властта", попита Гьоков. "Добре че бяха „Обединени патриоти“, за да се повишат срамно ниските минимални пенсии", заяви депутатът от "ОП" Валери Симеонов. От ДПС също предложиха минималната пенсия да стане 300 лв.

"Не знам дали сте се срещали с пенсионери - те нямат пари да идат в болницата, а тези хора построиха Прохода на републиката, Димитровград... За какво са на българския пенсионер евроизбори, щом пенсията му не е като за Европа", заяви доц. Георги Йорданов от БСП и попита управляващите как очакват българските пенсионери да гласуват за тях. 

От левицата неколкократно припомниха, че са внесли подписка в деловодството на Народното събрание с над 30 хил. подписа за преизчисляване на т.нар. стари пенсии, но съдбата на подписката не е ясна. ДУМА припомня, че БСП предлага преизчисляването на тези пенсии да стане на базата на средния осигурителен доход за 2013 г., но управляващите упорито отказват. Според Нинова това щеше да струва на бюджета около 800 млн. лв. ДУМА припомня, че близо 900 хил. възрастни в момента получават минимална пенсия от 207,60 лв.

Не бе прието и предложението на левицата за увеличаване на минималното дневно обезщетение за безработица от 9 на 16 лв., за да може безработните да получават заместващ доход от около 60% от минималната заплата. от БСП предложиха максималният размер на обезщетението да е 85,71 лв., но той остана 74 лв. Така за втора година обезщетенията за безработица са замразени. 

От БСП предложиха максималният размер на гарантираните вземания догодина да бъде 1960 лв., но управляващите приеха сумата да е 1400 лв. Отхвърлено бе и предложението обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 г. да стане 640 лв. То остана 380 лв. "В този бюджет не се предприемат никакви мерки за борба с демографската катастрофа. Под 400 лв. няма как да се отглеждат деца в България", категоричен бе Филип Попов от БСП.

  

МАФИЯ*

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 242

Заради скъпия ток БСП иска изслушване на енергийния министър

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 242

Теглим до 780 лева заем за подаръци по Коледа

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 242

С 3,1% е поскъпнал животът през ноември на годишна база

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 242

Ден на траур след стрелбата в Страсбург

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 242

Избор в Германия отекна в Турция

автор:Зорница Илиева

visibility 27

/ брой: 242

Пактът за миграция е грабеж на бедния Юг

visibility 24

/ брой: 242

Конгресът на САЩ vs "Северен поток"

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 242

Георги Гьоков: И догодина бедните няма да живеят по-добре

автор:Аида Паникян

visibility 18

/ брой: 242

Агресията в училище - все по-голяма и по-честа

visibility 40

/ брой: 242

Светият синод: Нацистите са ангели небесни

автор:Христо Георгиев

visibility 36

/ брой: 242

Архиви под кофа с вода

visibility 25

/ брой: 242