06 Август 2020четвъртък01:45 ч.

С 11 млн. са намалели животните за месо за 30 г.

Близо две трети от преработваните мръвки се внасят

/ брой: 238

автор:Дума

visibility 844

В момента у нас се отглеждат около 3,4 милиона животни за добив на месо, докато в началото на демокрацията броят им е бил 14,5 милиона, или с 11 млн. повече. Това е съобщила пред agri.bg Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Липсата на суровина и работна ръка са основните проблеми и пред този селскостопански сектор у нас. Друг проблем са непродадените количества месо и месни продукти, които големите хранителни вериги връщат на производителите и преработвателите. "Магазините поръчват огромни количества, за да изглеждат добре заредени, но тези обеми не могат да бъдат изконсумирани. Залежалата стока се връща на производителите, които трябва да я унищожат за своя сметка, или се унищожава от самите магазини, отново за сметка на производителите. Държавата трябва да изисква от големите вериги да въведат системи за изчисление на нужните количества, които могат да бъдат продадени с минимално разхищение на продукция", смята експертът. Това ще спомогне и за намаляване на генерирания от индустрията хранителен отпадък, който е едно от сериозните екологични предизвикателства, които ЕС трябва да разреши.

По думите на Чамова около 16 300 души работят в месодобивния и месопреработвателен сектор в България. Произвеждат се около 80 000 т свинско месо, предимно за прясна консумация. Близо две трети от преработваното месо се внася - основно от Европейския съюз, защото извън него има мита и се вдига крайната цена. Свинското е второто най-предпочитано месо в страната. На първо място е пилешкото, като неговото производство успява да задоволи вътрешния пазар. "Агнешкото и телешкото не са особено популярни в България и затова добиваните количества тук са достатъчни, за да посрещнат търсенето. Агнешко се консумира основно около празници, като средно българинът потребява около 1,4 кг годишно", коментира д-р Чамова.

Най-големите месопреработватели са и сред най-големите производители на месо, но повечето компании са малки и средни. В момента в месопреработвателния сектор има около 450 предприятия, които отговарят на изискванията за работа. В началото на прехода те са едва 60-70, като през 90-те години на миналия век стигат до 1000-1100, повечето от които обаче не отговарят на стандартите и затова биват закрити впоследствие.

"Проблемът с АЧС няма да приключи лесно. Цяла Азия е пламнала, а Китай е основният консуматор на свинско месо. Те ще трябва да внасят около Нова година и не се интересуват от цената. Затова поскъпна и свинското в Европа", обясни Чамова. Тя каза, че не е сигурна, че има биопроизводство на месо в България. Защото и храната за животните трябва да е биосертифицирана. "Планинското отглеждане е по-реално, защото в планината е чисто, не са третирани пасищата, водата е чиста. Но там не можеш да имаш и голямо производство", каза експертът.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 179

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 172

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ