22 Септември 2021сряда10:55 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Руски княз - шампион по плуване на България!

/ брой: 225

автор:Никола Филипов

visibility 689

Да, невероятно, но факт! И този руски княз, сега на преклонна възраст, живее предимно в Лондон. Като мен. Октомврийската революция прогонва голяма част от дворянския и духовния елит на Русия. Бежанците се разселват из цяла Европа, като най-предпочитаните дестинации са България, Сърбия и Франция.
Царицинският епископ Дамян (Царицин е Сталинград, а днес Волгоград) се заселва в България и основава в манастира "Свети Кирик" край Асеновград Руско богословско училище. От 1922 до 1937 г. там се обучават десетки духовници, които сетне служат като свещеници из България и някои съседни страни. Още в първите години епископ Дамян е въздигнат в сан архиепископ. Той има намерение да превърне училището във Висша духовна академия, но земният му път се оказва недостатъчен за довършване на това дело. Един от основните спомоществователи (по днешному спонсори) на това училище е руският княз Лобанов-Ростовски, наследник на династия Рюриковичи, с когото Дамян поддържал дружески отношения. Неговият внук - княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовский, става шампион на България по плуване брус на 100 метра и 200 метра. Кога и как?
Родителите му - княз Дмитрий Иванович Лобанов-Ростовски и Ирина Василиевна Виробова, забегнали след 1918 г. от Петербург в София. Тук през януари 1935 г. се ражда синът им Никита, когото учат да говори едновременно четири езика: с родителите на руски, с прислугата - на български, до обяд - гувернантка германка го учи на немски, следобед - французойка го учи на френски. През 1946 г. семейството е арестувано при опит да мине нелегално в Гърция, 11-годишният Никита - също. След година ги освобождават, но... жилището им е вече отнето. А баща му е арестуван отново през 1948 г. и повече не се връща. След този случай малкият княз Никита решава да избяга от България по море. За тази цел започва усилено да се занимава с плуване - по няколко часа всеки ден. Участва и в разни състезания. Така, едва 16-годишен, участва в републиканското първенство по плуване през 1951 г. и става шампион на България на разстояния от 100 и 200 метра стил брус - рекорди, с които се гордее и сега.
Да бяга от комунистическа България чрез плуване обаче не му се наложило, тъй като майка му получила френско гражданство и той бил вписан в паспорта й. Преселват се при чичо му в Париж, личен познат на президента Шарл де Гол, и последователно завършва геология в Оксфорд през 1958 г. и магистратура в Колумбийския университет в САЩ през 1960 г. След няколкогодишни проучвания за нефт, желязо, никел и диаманти се пренасочва към банковото дело и като такъв от 1969 г. живее в Лондон. Дълги години е бил вицепрезидент на Световната банка, член на Международна комисия по правата на човека, консултант в най-известните аукционни къщи за шедьоври на изкуството.
Княз Никита Лобанов-Ростовски става страстен колекционер на художествени произведения, посветени най-вече на театъра и балета. Колекцията му наброява над хиляда картини от сто и петдесет художници-авангардисти. Автор е и съавтор на книги и статии на английски и руски език, посветени на изкуството, някои от които са публикувани и на български. Макар да е роден в България и живял извън Русия, той твърди, че през целия си живот се е чувствал руски човек и през 2001 г. дарил цялата си колекция на Москва. Руското правителство определило място в тамошния Филевски парк, където открили Мемориален дом на князете Лобанов-Ростовски, в който са експонирани колекциите и съхранените предмети и атрибути на предците му. Самият княз Никита са назначили като нещатен уредник и за него са предвидени там жилищни помещения и работни кабинети. Княз Никита Лобанов-Ростовски неведнъж е посещавал България в последните десетилетия. Той се среща в София с някои от все още живите приятели от детските и ученическите си години и с радост си спомня за шампионската титла, чийто документ също е изложен в споменатия музей в Москва. А подареното му камъче от планетата Марс, оценено на около 25 хиляди евро, миналата година остави завинаги в България, като го преподари на софийския Национален природонаучен музей.
Имайки предвид, че негови далечни предци са управлявали земите на Киевска Русь и територии на днешна Полша и Украйна, напоследък княз Лобанов-Ростовски влага всички свои сили за избягване на братоубийствените военни действия. За целта използва своите връзки от най-висок ранг от двете страни на руско-украинската граница, както и в Европа и САЩ. В мислите му е проект за изграждане на Мемориален комплекс в Крим - Паметник на помирението! Желая му успех и още дълъг живот!
            

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 639

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 307

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 181

Моите песни

visibility 425

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 713

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 977

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 527

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ