Руска кухня Пироги с месо за новогодишната трапеза
/ брой: 295
От кулинарната енциклопедия научаваме, че през 90-те години на ХІХ век в Русия са основани Първата практическа школа по готварско изкуство, както и Школата по кулинарно изкуство и Школата по кухненско майсторство за обществената охрана на народното здраве в Москва, Одеса и Петербург. Имало е какво да се научи. Тогавашната кухня е пазела свято много традиции от древнеруската кухня. Важна роля са играели пирогите – „подови” от тесто със закваска и „пряжени” от тесто без мая. Пирогите отдавна украсяват празничните трапези в Русия и заемат достойно място и на новогодишната маса. Днешната ни рецепта се нарича „Руски пирог”.
Ще са ни нужни
3 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. мляко,
50 г. мая, 100 гр. маргарин,
? ч.л. сол, 1 с.л. захар, 1 яйце за намазване.
Плънка: 300 г. сварено месо,
1 глава лук, бульон, сол, смлян черен пипер, 2 твърдосварени яйца.
Начин на приготвяне
Пригответе тесто с мая. Разточете го и го разделете на две големи части с различна големина. По-голямата част сложете върху тава, отгоре наредете приготвената плънка (смелете свареното месо заедно с лука, добавете сол и черен пипер, сложете малко бульон и нарязаните на дребно сварени яйца). Разточете втората част от тестото, покрийте с нея пирога и прищипете краищата. Намажете отгоре с яйце и направете дупчици с вилица. Изпечете във фурна на умерена температура. Нарежете изстиналия пирог на квадратни парченца.