Руска кухня Пилета в гърненца по московски
/ брой: 96
В стара Русия дълго време не са били известни много от съвременните продукти като картофи, домати, царевица, ориз. Същевременно, чужденците са отбелязвали, че руската трапеза е била най-богатата в света. Ястията от руската кухня не изискват специални знания и екзотични продукти, но... е нужен голям опит.
Ще са ни нужни:
3 пилета, 400 г. пресни манатарки, 1-2 глави лук, 2 с.л. бяло брашно, 400 г. подквасена сметана, 300 г. течна сметана, 200 г. тесто с яйце, мляко и масло за направата на капачета, копър, сол на вкус
Начин на приготвяне
Почистените отвътре и отвън пилета разрежете на четири парчета. Нарежете лука на кръгчета, гъбите на малки парченца, сложете всичко в дълбок тиган и добре ги изпържете с масло. След това изпържете в масло от всички страни и осолените парчета пиле. Разпределете всичко в огнеупорни гърненца, а в тигана, където пържихте, сипете брашно, пасирайте го, добавете подквасената и течната сметана и дръжте на огъня до сгъстяване на сместта. Нарежете на ситно копъра, смесете го със соса и залейте с тази смес пилетата в гърненцата. Закрийте отворите на гърненцата с тестени капачета. Отгоре може да доукрасите с фигурки от тесто. Пробийте капачета на няколко места с нож, за да може парата да излиза. Сложете гърненцата в загрята фурна за 45-50 минути. Сервирайте ястието горещо, направо с гърненцата. Вместо пилета, може да използвате млада кокошка. В този случай, преди да я изпържите, я варете във вряща вода 10 минути.
Готвач Юс