25 Септември 2020петък19:39 ч.

Убеден съм, че не съм вършил нищо нередно, заяви президентът Румен Радев във връзка с искането на главния прокурор Иван Гешев за конституционно тълкуване на имунитета му.

Румен Радев: Убеден съм, че не съм вършил нищо нередно

Главният прокурор намери начин да намекне, че има досъдебно производство, свързано с президента

/ брой: 19

автор:Павлета Давидова

visibility 1164

Убеден съм, че не съм вършил нищо нередно - с тези думи президентът Румен Радев отвърна на въпрос знае ли от какво е породен интересът на главния прокурор Иван Гешев към имунитета му. Той подчерта, че ръководителят на държавното обвинение сам трябва да обяви мотивите за искането си до Конституционния съд за тълкуване на чл. 103 от Конституцията. "От главния прокурор очаквам старание в борбата с корупцията там, където има най-голяма хранителна среда, като обществените поръчки например. Неговата основна задача е да убеди обществото, че брани обществения интерес, а не управляващите и определени бизнесмени", добави държавният глава. Радев посочи, че мотивите му да призове за конституционни промени не са насочени срещу прокуратурата, а целят повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт.

"Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искането до КС. Нямам идея за конкретни мотиви, така че главният прокурор да обясни. Очаквам КС да се ръководи от заложените в закона принципи. Не съм търсил контакт с главния прокурор по тази тема. Категорично на ход е КС", заяви президентът.

Докато течеше предварително заявеният годишен отчет на държавния глава, Гешев изненадващо се появи в съда за заседание по делото КТБ. Главният прокурор се спря пред медиите и обяви, че искането му до КС се основава на производство, което пораждало неясноти за имунитета на президента. "Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на чл. 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам КС за задължително тълкуване. След като съм се запознал, съм констатирал, че има основания и писмено съм ги изложил пред КС", каза той. Гешев така и не обясни какви точно са подозренията към президента. 

Това не е моя тема, измъкна се от коментар премиерът Бойко Борисов след среща между правителството и бизнеса.

ДУМА припомня, че ден по-рано главният прокурор поиска от КС точна дефиниция на понятието "държавна измяна" и указание как да процедират разследващите, ако установят, че държавният глава може да е извършил подобно престъпление.

Повече за отчета, препоръките и целите на Радев

БСП ще проведе 50-и юбилеен Конгрес

автор:Дума

visibility 87

Мутафчийски се връща на екран

автор:Дума

visibility 190

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 664

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 433

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ