28 Септември 2020понеделник15:38 ч.

Румен Радев наложи вето на Закона за съдебната власт

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 281

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за съдебната власт и по-точно на параграф, приет на 3 септември, който се отнася за т.нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет. Според държавния глава "основната гаранция за независимостта на съда се изразява в това назначенията и повишенията на магистрати да се правят единствено въз основа на обективни критерии, каквито са квалификацията, уменията, почтеността, чувството за независимост". Той посочва, че престоят на магистратите във ВСС не може да доведе до придобиването на качествата, които са необходими за заемане на по-висша длъжност в съдебната система, нито може да се приравни на постиженията, които се изискват за повишаване.

Президентът изтъква, че когато законът създава предпоставки определени лица да бъдат назначени в по-високи по степен органи на съдебната власт въз основа на критерии, различни от обективните критерии, съществува риск от надделяване на съображения от политически характер, а оттам и риск за независимостта на магистратите. Той смята, че приетата от мнозинството норма противоречи на принципите за разделение на властите и за независимост на съдебната власт.

Промяната на ЗСВ нарушава и друг важен конституционен принцип - равенство и недопускане на привилегии, основани на лично или обществено положение, смята Радев. Възможността за повишаване на членовете на ВСС ще се прилага само спрямо магистрати, които все още не са достигнали най-високите нива в съдебната система, с което според него законодателят третира неравно членовете на ВСС. 

Радев обръща внимание и на порочната практика на парламента да внася текстове между първо и второ четене на законопроект, без писмени мотиви, оценка на въздействието и обществено обсъждане.

Огнище на COVID-19 в ямболската дирекция на фонд „Земеделие“

автор:Дума

visibility 0

Евакуираха 30 пътници след пожар във влака София - Бургас

автор:Дума

visibility 59

Каракачанов: Вариант с оставка на кабинета не се коментира

автор:Дума

visibility 119

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 183

Над 1 млн. вече са жертвите на Covid-19 в глобален мащаб

автор:Дума

visibility 71

Азербайджан въведе военно положение

автор:Дума

visibility 96

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 210

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 317

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ