24 Октомври 2020събота18:45 ч.

Дориана Миленкова (вляво), Румен Георгиев и доц. Въто Христов (вдясно) по време на срещата

Румен Георгиев: Аграрната политика на държавата е сбъркана

/ брой: 196

автор:Мая Йовановска

visibility 779

"Земеделието ни не е конкурентно, защото цялата ни аграрна политика е сбъркана". Това заяви пред ДУМА депутатът от "БСП за България", член на парламентарната комисия по земеделие и председател на Клуба на аграрниците социалисти Румен Георгиев. Така той отговори на въпроса защо при толкова много европари земеделието ни е неконкурентно. Сред причините той изтъкна начина на субсидиране в земеделието, което го превърна в монокултурно. Като друг сериозен проблем Георгиев открои, че голяма част от евросредствата се крадат или отиват за неефективно производство. Въпреки налетите милиарди брутната добавена стойност в селското, горското и рибното стопанство пада стремглаво, даде пример той.

Според Георгиев е необходимо преформатиране на аграрната политика. "Философията трябва да бъде българското население да се изхранва от българската земя. Необходимо е интензивно земеделие и отрасли с висока добавена стойност. Това ще увеличи и заетостта, и доходите в сектора и ще намали обезлюдяването в селските райони. Аграрната наука е сведена до минимум, което трябва да се промени. За всичко това обаче е необходима силна държавна политика в агросектора. БСП извежда земеделието, продоволствената политиката, прехраната като приоритет", заяви той.

Клубът на аграрниците социалисти, в който участват известни учени и експерти, имаше среща със съветника по земеделските въпроси в посолството на Нидерландия Дориана Миленкова. Повод за срещата бе статията на доц. Въто Христов в "ДУМА" "Трябва ни преоценка на нашето земеделие". В нея той представя много макроикономически данни за земеделието в България и Нидерландия и прави анализ на какво се дължат потресаващите разлики. След излизането на статията от посолството на Нидерландия се свързват с доц. Христов и съвместната среща се случва. "В Нидерландия има устойчивост между държава, бизнес и наука в земеделието. За съжаление у нас тази връзка е скъсана. В Нидерландия националната политика в земеделието е начертана за 50 години напред и тя не зависи от смените в държавното управление. Тяхното ресорно ведомство се казва Министерство на земеделието, природата и качеството на храните. Защото качеството на храните в Нидерландия е от изключителна важност", заяви Румен Георгиев. 

Нашите учени и специалисти споделиха на срещата, че правителството дори не обръща внимание на написаното и препоръчаното от тях в областта на земеделието.

РЗИ: София е трайно в „червената зона“

автор:Дума

visibility 5

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 785

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 201

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 110

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 715

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1065

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 467

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ