29 Май 2020петък11:20 ч.

Интервю

Румен Гечев: Ще работя за промяна на инвестиционния модел на ЕС

Нужен е равен старт за всички европейци и осигурен достъп до здравеопазване и образование, заявява кандидатът за евродепутат от "БСП за България"

/ брой: 93

автор:Юлия Кулинска

visibility 1778

РУМЕН ГЕЧЕВ е роден през 1957 г. Професор по икономическа политика и доктор на икономическите науки в УНСС. Изнасял е лекции в университети в САЩ, Франция, Дания, Великобритания, Чехия, Кипър и други страни. Бивш вицепремиер и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов. Проф. Гечев е народен представител в 42, 43 и 44 НС. Член на НС на БСП. Владее английски и руски език.

"Вместо европарите да се насочват за изграждане на скандални къщи за гости, да се строят жилища за млади учени"

- Г-н Гечев, защо изборите за ЕП са важни за България?

- ЕС се намира на кръстопът. Очевидно е, че са необходими дълбоки промени в неговия модел на развитие. Той трябва да се основава на два принципа. Първият е реализирането на мащабна инвестиционна програма чрез публично-частно партньорство, позволяваща технологично и продуктово обновление на икономиката. През последните години европейската икономика буквално лази по дъното, растежът е незначителен и губим позиции на световния пазар. Второ, ЕС трябва да възстанови модела си на социална справедливост, който през 80-те и 90-те години на миналия век бе станал пример за много страни по света. Тенденцията за разширяване и задълбочаване на социалната поляризация може и трябва да бъде обърната. Има доказано работещи механизми и инструменти за въздействие, чрез които да се укрепи средната класа. Нужен е равен старт за всички граждани на ЕС, осигурен достъп до здравеопазване и образование, работни места и професионално развитие, равнопоставеност на страните членки и запазване на техния национален суверенитет и традиции. Постигането на тези цели предполага формирането на адекватна нормативна и законова база от ЕП. 

Законодателната база у нас се променя и развива в съответствие с правната рамка на ЕС и промяната й в Брюксел ще рефлектира и у нас. Нашата икономика е силно обвързана с европейската и промените в икономическата политика на ЕС, в т.ч. начина на разпределение на фондовете между страните членки, силно влияе върху социално-икономическото развитие на България. Резултатът от евровота, съотношението на представените партии в ЕП и възможностите за коалиране между тях ще имат изключително значение за промяна в модела на развитие на нашата интеграционна общност. Колкото повече представители на левицата има, толкова по-възможна и по-успешна ще бъде тази промяна.

- Кои са вашите приоритети като български евродепутат и кои ваши качества може да са полезни за тяхната реализация в ЕС?

- Повече от 30 години преподавам макроикономика и икономическа политика в УНСС и във водещи университети в Европа, Азия и Америка. Познавам в детайли както механизмите и предизвикателствата на европейската икономическа интеграция, така и специфичните проблеми и възможности на източноевропейските страни. Мои книги и изследвания са публикувани в Англия, Русия, САЩ, Сингапур и други страни. Несъмнено опитът ми като депутат и бивш министър на икономическото развитие би бил полезен. От полза ще е и работата ми като експерт на Харвардския институт за международно развитие по проблемите на Източна Европа. Имам добър международен опит като председател на ключовата Комисия по устойчиво развитие на ООН. През годините съм избран за оценител на изследователски проекти в областта на икономиката към дирекция "Наука" на ЕК.

Моите приоритети в ЕС са промяна в инвестиционния му модел и подчиняването му на целта за реиндустриализация на европейската икономика при спазване на принципите на устойчивото развитие. Ще работя за създаване на система от реални икономически стимули за по-бързо приобщаване на източноевропейските страни членки към конкурентната среда на съюза. Това предполага и нов подход в разпределението на субсидиите за селското стопанство, равнопоставящ "стари" и "нови" страни от ЕС. Повече от всякога е необходима координация на фискалните политики на страните членки, в т.ч. съблюдаването на общи принципи в бюджетните приходи и разходи, които имат ключова роля за динамиката и структурата на икономическото развитие. Бих предложил ограничаване, а след това и пълна забрана на взаимодействие с офшорните зони на физически и юридически лица от ЕС. Там сега са укрити над 30 трилиона щатски долара, голяма част с престъпен произход. Връщането дори на част от тези средства, както и спирането на изтичането на капитали в тази посока, ще осигурят значим финансов ресурс за повишаване на жизнения ни стандарт. 

- Настоявате да се промени инвестиционната политика на ЕС с предимство за по-слабо развитите страни. Какво означава това за България?

- ЕС предвижда нов инвестиционен фонд от над 600 млрд. евро и още почти 40 млрд. евро за гаранции по инвестиционни заеми през следващите 7 години. Важно е България да има достъп до този ресурс за развитието ни. Сега западноевропейските фирми с лекота печелят конкурсите за инвестиционни средства, защото са по-конкурентоспособни. Имаме основания да настояваме за промени в механизма на организацията на тези конкурси, както и за промяна в начина на реализирането им. Например би следвало във всеки такъв инвестиционен проект да бъдат включвани като подизпълнители източноевропейски фирми. Трябва да се дава предимство на съвместни проекти, при които се осъществява техноличен трансфер и/или се създават нови продукти. Вместо парите да се насочват за изграждане на скандалните къщи за гости, да се строят жилища за млади научни кадри, да се финансира специализацията им във водещи световни изследователски центрове и т.н. Така ще можем да ги задържим у нас, а също да върнем част от тези, които са напуснали страната ни.

- Наскоро участвахте в семинара "Европейски диалог" в Барселона и в експертната среща на икономисти в Бундестага, Берлин. Какви промени са необходими в икономическия модел на развитие на ЕС, за да се върнат традиционните европейски ценности на социалната справедливост?

- В Барселона обсъждахме тенденциите в провеждането на евровота. Водещи експерти ни запознаха с последните развития на основата на опита в Европа и извън нея. Специална тема на дискусия бяха фалшивите новини и как можем да ограничим техния подвеждащ ефект. В Берлин участвах в обсъждания от икономически експерти, споделящи предимствата на социалното пазарно стопанство, основаващо се на публично-частното партньорство и активната регулираща роля на държавата. Освен депутати от левицата участваха представители на Европейската централна банка и на изпълнителната власт. За мен беше полезно да проведа формална и неформална дискусия с новия министър на финансите на Германия г-н Олаф Шолц. Обединихме се около тезата, че сегашният неолиберален модел на развитие е изчерпан и той ни е довел в задънена улица. Връщането на лидерската позиция на ЕС в световното стопанство, а и на политическата сцена, изисква осъществяването на мащабни промени. За тях е необходима експертиза, опит, политическа воля и обединяване на усилията на представителите на ляво-център в бъдещия парламент на ЕС.

- Провеждате срещи с избирателите. Какво ви казват хората и какви са вашите послания към тях?

- Нашите избиратели обвързват евроизборите със смяната на управлението. Те са недоволни, че сме последната в ЕС страна по жизнен стандарт, но първата по грабежи и корупция на властимащите от ГЕРБ и техните сателити. Болезнено се поставя въпросът за нашите деца и внуци, които са принудени да търсят житейско и професионално щастие далеч от бащиния дом. Хората споделят с горчивина за високата безработица в малките населени места, за липсата на поминък, за пълния срив в системата на здравеопазване. Хората искат и са готови да гласуват за промяна. 

БСП единствена може да промени статуквото и предлага конкретни решения на тежките ни проблеми. Питат ни често и с кого ще осъществяваме промените след спечелването на европейските, а след това и на предсрочните парламентарни избори. Уверяваме ги, че няма по-добър коалиционен партньор от българския народ.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 234

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1166

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 385

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ