08 Декември 2021сряда02:22 ч.

Розопроизводителите са пред тежка криза

/ брой: 227

автор:Дума

visibility 141

Ниските изкупни цени и неблагоприятните климатични условия доведоха до срив в розопроизводството в България. Розовият цвят е с 33% по-малко, а добитото масло е 40% от произведеното през 2020 г., показва анализ на "Интелиагро". Намалените грижи за насажденията, поскъпването на торовете и енергията, липсата на работна ръка ще се отразят негативно върху производството на розово масло и през 2022 г.

Доходността от розопроизводството продължи да спада, като през 2021 г. вече е отрицателна. Земеделците разчитат основно на субсидии и държавни помощи. Субсидията за изкупуване на розов цвят изигра слаба роля (около 16% от пазара). Тя отложи във времето необходимата корекция в площите и съответно - оздравяването на пазара. За да се спаси браншът от фалит, бе организирана кампания "SOS Българска роза", която предостави еднократна финансова помощ на малките производители.

Тази година ниските изкупни цени удариха тежко бранша. Те паднаха до 1,50 лв. за килограм розов цвят при себестойност около 2 лв. Същевременно земеделците са изправени пред ниски добиви, липса на работна ръка и повишаващи се разходи за производство. "Mалките производители, които са гръбнакът на розопроизводството, вече трета година нямат никаква подкрепа. Няма държавни лостове и механизми, които да върнат отказалите се стопани на полето. Този поминък, който е с 300-годишна история, ще загине и съвсем скоро няма да имаме и рози", коментира пред "Дарик" председателят на сдружение "Българска розова долина" Владимир Стоянов. По думите му работещите дестилерии в момента трупат огромни загуби. Положението в сектора е много тежко. Проблемът с изоставените насаждения едва ли ще се реши скоро. Това крие рискове от спад на добивите и по-ниско качество на розовия цвят, което води и дo по-ниско качество на маслото.

Според анализа на "Интелиагро" дестилационните мощности в страната като цяло са достатъчни, за да обезпечат преработката на суровини от наличните насаждения. Към края на октомври 2021 г. регистрираните дестилерии в страната са 79 спрямо 75 за 2020 г. Техният преработвателен капацитет на база експертна оценка е над 3000 куб. м. Близо 50% от всички регистрирани дестилерии са български.

 

 

 

Партиите оптимисти за съставянето на кабинет

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 236

Медици от УМБАЛ "Лозенец" излязоха на протест

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Застрояват с десетки блокове зелен клин на София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 236

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Готвят нови изисквания за имотите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 236

Икономиката забави ръста до 4,6%

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 236

Жилищата в София поскъпнаха с 63%

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 236

Минск възразява срещу опитите за натиск

автор:Георги Христов

visibility 201

/ брой: 236

Китай с контрамерки за бойкота на САЩ

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 236

Откриха следи от кокаин в британския парламент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 236

Социални протести в Австралия

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Полза нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 176

/ брой: 236

Безумие: 39 ВУЗ за икономика у нас

автор:Велиана Христова

visibility 364

/ брой: 236

София не старее, но и не блести

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ