15 Юли 2020сряда02:46 ч.

Розопроизводители: 50% от маслодайните рози ще изгният по полето

/ брой: 99

автор:Дума

visibility 366

В разгара на кампанията стотици розопроизводители в района на Стрелча изоставиха масивите си необрани в знак на протест, показа репортаж на Нова телевизия. Те се оплакват, че големите преработватели отказват да изкупят цялата им продукция, затова 50% от реколтата тази година ще изгние по полето. Преработвателите заявяват, че ще могат да обработят само една трета от реколтата, тъй като в складовете има залежала готова продукция от миналата година, която не могат да продадат.

При розопроизводителите напрежението се увеличава. Стигна се и до бунтове. "Аз искам да обявят поне минимална цена. И тогава всеки да си направи сметка дали ще гледа рози или няма да гледа", заявява Мачо Мачев, розопроизводител от района. "Договорът ни е на 1,80 лв., което не е достатъчно. А дали ще ги платят, също не сме сигурни", допълва Стойна Кекова.

50% по-ниска изкупна цена за килограм розов цвят предлагат тази година големите преработватели. Мотивът за понижението е пандемията от коронавируса. "От 1,70 лв. до 2,10 лв. - различните фирми различно купуват. Едната розоварна от миналата година още не им е платила", обяснява прекупвачът Ангел Ангелов.

Единствената розоварна в региона на Стрелча тази година няма да преработи и килограм розов цвят. "Имам доста налична стока от миналата година и не ми е икономически изгодно да продължавам да трупам стока. Летищата не работят, както и магазините за парфюмерия", жалва се Веселин Ганчев, розопроизводител и собственик на розоварна. Производителите на розов цвят се оплакват и от проблеми с работната ръка. "Няма желаещи да берат на 70 ст. Уж всеки претендира, че е гладен, а когато им предложихме 70 ст. плюс платен транспорт, не се намериха работници", допълва Ганчев.

Производителите в Стрелча се заканиха, че  догодина ще изкоренят насажденията си и вместо рози ще отглеждат картофи и лук. По думите на стопаните 200 производители са засегнати от ниски изкупни цени и липса на пазар. Те се събраха пред общината с искане за финансова помощ от държавата. На място пристигнаха експерти от земеделското министерство, за да проверят колко от производителите отговарят на критериите по Закона за маслодайната роза, за да бъдат сертифицирани. Едва след това ще бъдат вписани в регистъра на ведомството. Само тези, които отглеждат чисти сортове "Дамасцена" и "Алба", ще могат да получат субсидия от държавата.

Съюзът на съдиите застана срещу Гешев

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 133

ЕК подкрепя мирния протест

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 133

Божков пак атакува в социалните мрежи

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 133

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 399

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2264

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ