01 Август 2021неделя21:21 ч.

Роса ги роси...

/ брой: 181

автор:Ева Костова

visibility 1404

Казусът с неизползваните отпуски явно няма да излезе във ваканция, а "сърцевината" на проблема, на видимите (де)ефекти от него ще се проявят отново.
Да припомним хронологията. Мнозинството в парламента си прие промените в закона на 23 юни, според които неползваният платен отпуск до 1 януари 2010 г. трябва да се вземе до края на 2011 г. Държавният глава върна за ново разглеждане тези разпоредби със становището, че с тях се накърняват трудови права в противоречие с конституцията на страната, международни актове, по които България е страна, както и актове на ЕС. Казусът с отпуските бе оспорен и от опозицията, и от синдикатите, както и от независими специалисти. Резултатът бе нещо от рода на "Ти го плюеш, той казва, че роса го роси". Парламентът не отчете мотивите на президента и на 22 юли прие отново оспорените разпоредби.
Гласуваните изменения предвиждат след посочената дата отпуските да не могат да се ползват, както и да не могат да бъдат обезщетени работещите при прекратяване на трудовото правоотношение. Платена почивка за следваща година може да се прехвърля най-много до десет дни, и то само ако работодателят я е отложил по важни производствени причини. За ползването на отпуските във всяка фирма трябва да се направи график, прие парламентът.
След отхвърленото вето на президента последва искане на опозицията до Конституционния съд срещу новите разпоредби в Кодекса на труда. То бе подписано от петдесет и един депутати от БСП и ДПС, според които текстът е дискриминационен и антисоциален.
Решението за отпуските противоречи на конституцията, категоричен е Чавдар Христов, изпълнителен секретар на КНСБ. Става дума не само за правата на гражданите, а за доста по-едър политически въпрос. Зад отпуските не се крият само един, два, три, а много повече проблеми, очакваме КС да даде отговор на тези въпроси, допълни юристът. В основата на всичко е стремежът да се реши проблем, но той можеше да бъде решен с оглед правата на гражданите. Вероятно ще се облажат и определени работодатели с приетия текст по въпроса, подозира Христов. Те ще получат пари под формата на подарък, предполага той.
Конфликт има действително, управленският проблем е важен заради това по какъв начин трябва да се решават социални въпроси, свързани с правата на българските граждани, изтъкват юристи. Начинът на решаване на този проблем обаче не се харесва, меко казано, на никого. Той е недопустим, категорични са синдикатите, защото се посяга на изконно право на всички европейци, каквито поне се водят и българите.
Проблемът с натрупаните отпуски стои за решаване от началото на прехода и е продукт на стремежа на работодателите с по-малко работници и служители, включително и в държавните, и в общинските администрации, да се върши повече работа. Това е по-евтино, по-изгодно, коментират запознати. За такова законодателство някъде съвсем сигурно ще пратят в перманентен отпуск някого.
Има думата съдът.
 

Овладян е пожарът в Брягово

автор:Дума

visibility 157

Пожар край ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 149

Кипър премахна безплатните тестове за коронавирус

автор:Дума

visibility 171

КЕВР: 15% по-скъп газ от август

автор:Дума

visibility 147

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 145

Европа няма да признае талибанско правителство

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 146

Германия определя две зони за заплаха от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 146

Русия намалява броя на дипломатите от САЩ

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 146

425 нарушения на примирието в Донбас

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 146

130 години социалистическо движение в България

visibility 65

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 64

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 113

/ брой: 146

Пари пред човещина

автор:Юри Михалков

visibility 68

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ