04 Юли 2020събота11:45 ч.

Проф: Гарабед Минасян:

Риск е да се правят плащания с пари от фиска

Ако ги няма средствата в резерва, ще се наложи правителството да емитира нов дълг, обясни икономистът

/ брой: 140

автор:Дума

visibility 5

Използването на средства от фискалния резерв за разплащане на европейски проекти крие определен риск. Това каза проф. Гарабед Минасян от Института по икономически изследвания на БАН, цитиран от "Фокус". Той обясни, че е работа на правителството да прецени тези рискове и да си понесе отговорността при провал. Когато се стигне до плащане на задълженията по външния дълг, те ще трябва да се извършат и ако ги няма средствата във фискалния резерв, правителството ще трябва да емитира нов дълг за страната.
По думите на професора през 2013-2015 г. на България й предстоят много големи плащания по държавния външен дълг, свързани с емисиите на глобални облигации от 2002 г. Тези плащания надвишават 3 млрд. лева и правителството трябва да има готовност да ги посрещне. Ще трябва да извадим 3-4 млрд. лв. за изплащането на намиращите се в обращение глобални облигации. Едните са емитирани в евро, а другите - в долари. През 2002 г. правителството на Сакскобургготски емитира тези облигации за намиращите се в обращение Брейди книжа. Истинското предназначение на фискалния резерв е да осигурява тези плащания. От наличните 4,5 млрд. лв. в момента поне 1,5 млрд. лв. правителството няма право да изпозлва, защото не са негови, а на НОИ и на други фондове", обясни проф. Минасян.
Според него е необходимо да се правят разчети на използваните средства и да се правят сметки как ще изглежда бъдещето във финансов план. "Неприятен ми е фактът, че такива разчети изобщо не се правят. Кара се едно към гьотере - правят се неща, защото така пасват, ако не стане, ще се измисли нещо друго", коментира той. Същото нещо се отнася и за всякакви мерки в областта на финансовата сфера, които се приемат, посочи той.


Дянков поиска от ЕК да ни възстанови пари, изхарчени за "Тракия" и метрото

Същевременно вчера стана известно, че Сертифициращият орган в Министерството на финансите е изпратил заявление до ЕК за междинни плащания по Оперативна програма "Транспорт". Това съобщиха от Министерството на финасите. Става въпрос за възстановяване на 40 млн. евро, които са изразходвани по "стратегическите проекти "Доизграждане на автомагистрала "Тракия", Лотове 2, 3 и 4", "Проект за разширения на метрото в София: Етап II Лот 1 "Обеля - Надежда" и Лот 2 "Младост I - Цариградско шосе", "Разширение на метрото в София, I Етап - "Пътен възел "Надежда"- Централна жп гара - пл. "Света Неделя" - бул. "Черни връх" и др.", се казва в съобщението.
Очаква се ЕК да възстанови заявените средства до месец. Те заедно с кореспондиращите бюджетни средства ще бъдат предоставени незабавно на Министерството на транспорта за извършване на плащания по проекти по Оперативна програма "Транспорт", се казва още в информацията, разпространена от МФ. Тя идва ден след като премиерът Бойко Борисов призна, че пари от държавния резерв са били наливани в тези проекти.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 125

Рекорд на заразените с коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 113

СЗО: Събудете се, данните не лъжат

автор:Дума

visibility 152

Облекчават още мерките във Великобритания

автор:Дума

visibility 101

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 536

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 546

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1143

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ