14 Август 2020петък02:44 ч.

Решавайте умно

/ брой: 56

автор:Мая Йовановска

visibility 946

Коронавирусът вършее по света. Освен човешките жертви, които са най-тежката последица, сериозно пострадаха икономиките на държавите. Докато в началото на годината плахо се говореше за рецесия, вече е факт, че заразата все повече парализира световната икономика. А това води след себе си криза. Някои анализатори дори я определят като невиждана досега. Не липсват и оптимисти, които твърдят, че пазарите бързо ще се възстановят през втората половина на годината, но дали това е възможно... Може само да гадаем.

На всички е ясно, че лечението на икономиките ще е трудно. Заради това правителствата вземат мерки в опит да намалят последиците от COVID-19. Сред тях са замразяване на кредитни вноски, данъци и социални такси, фондове за стимулиране на бизнеса, подкрепа за домакинствата и изкупуване на държавни и корпоративни облигации. Големите икономики, разбира се, отделят огромни средства. Става въпрос не за милиарди, а за трилиони в помощ на бизнеса в най-големите държави. Ние сме на опашката в ЕС и възможностите ни са скромни. Досега обаче дори не сме чули колко ще вложи държавата за подпомагане на икономиката. Освен прословутите 3 млрд. лв. загуби. 

Не трябва да се лъжем - рецесията вече е факт. Производствените предприятия, фирмите за търговия и услуги са на загуба. Жестоко пострадаха цели сектори от икономиката. По 1300 български работници остават без работа всеки ден. Със закона за извънредното положение държавата предприе мерки. Има ли обаче сред тях такива, които да служат като стимул? Защо например властта не намали размера на ДДС, поне за най-необходимите стоки? Или не въведе спешно необлагаем минимум, който би подпомогнал най-вече хората с ниски доходи?

На по-късен етап ще разберем работещи ли са били мерките. Като преброим работниците, отишли на улицата. И фалиралите фирми. Никоя държава не бе подготвена за тази криза, но някои вземат по-умни решения.

Ден 36: Нови блокади в София, Русе, Варна и Пловдив

автор:Дума

visibility 16

Бойко Борисов се скри от НС и протеста

автор:Павлета Давидова

visibility 85

/ брой: 155

Морският сарай на Доган се оказа изцяло незаконен

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 155

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 155

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 155

Краткии новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 129

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 77

/ брой: 155

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ