15 Декември 2019неделя14:58 ч.

Снимка БГНЕС

"Репортери без граници" искат гаранции от Борисов за повече медийна свобода

автор:Дума

visibility 451

Критики относно медийната свобода в България и тормозът над медиите, разписан дори в закон, бяха сред основните теми на разговора между генералния директор на организацията "Репортери без граници" Кристоф Делоар и премиера Бойко Борисов. В срещата участва и ръководителят на отдел "Европейски съюз и Балкани" в организацията Полин-Адес Мевел.
Смятаме, че премиерът трябва да играе ключова роля за спиране на спада на свободата на словото в страната, за създаване на по-добра среда за работа на журналистите, каза след срещата Делоар. Той поиска и създаването на пътна карта за подобряване на медийната среда в България. Премиерът каза, че е много горд от икономическия растеж, но трябва да има и ръст на свободата на словото в страната, подчерта директорът на "Репортери без граници". За тази цел трябва решимост, но и структурни промени. Смятаме, че трябва да има пътна карта за подобряване на ситуацията и тази пътна карта трябва да бъде много амбициозна, ако България наистина иска да подобри мястото си в класацията на свободата на словото, допълни Делоар.
Тормозът над медиите в България, който се осъществява чрез законови механизми, е една от основните причини за ситуацията в страната, която е на 111-о място по свобода на медиите, е позицията на генералния директор. Другите причини за влошената медийна среда според "Репортери без граници" са липсата на редакционна независимост, липсата на прозрачност на собствеността на медиите, както и конфликтите на интереси.
Според Кристоф Делоар министър-председателят е обещал да спази препоръките на "Репортери без граници" за подобряване на медийната среда, сред които са и законови промени.
На срещата е обсъден и изборът на новия главен прокурор, който има изявления по адрес на медии и журналисти, и това по думите на Делоар е "много тревожно, що се отнася усилване на тормоза над медиите, извършван чрез законови механизми".
На срещата с премиера са обсъдени редакционната независимост на обществените медии в България, която трябва да се подобри, както и случая с журналиста от БНР Силвия Великова, която бе свалена за кратко от ефир, а подозренията са, че причина за това са критиките й към бъдещия главен прокурор Иван Гешев.
Борисов не даде изявление за медиите след срещата. От пресцентъра на Министерския съвет пусната кратка информация, в която се казва, че премиерът е акцентирал върху "значимата роля на медиите в съвременното общество като коректив на управлението".
Срещата между премиера и "Репортери без граници" бе след тригодишни опити на организацията да се свърже с Борисов и месец след като Кристоф Делоар се срещна с президента Румен Радев.

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 541

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 466

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 629

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ