28 Ноември 2020събота19:50 ч.

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

/ брой: 202

автор:Дума

visibility 816

Ремонтът на жилище ще облекчи дължимия данък от доходи с до 200 лв. от следващата година. Новият вид данъчно облекчение е одобрен от правителството. Предвижда се гражданите да може да приспадат от данъчната основа при подаване на годишната данъчна декларация направените през предходната година плащания на майстори за ремонт на жилищата със сума до 2000 лв. Освен облекчение за домакинствата данъчната промяна е и мярка за изсветляване на сивия сектор в строителния бизнес.

Има няколко условия за ползване на облекчението. Имотът трябва да е собствено жилище, да не е даден под наем, да се намира в България и строително-монтажните работи да са извършени от българска фирма или бригада. Ако ремонтираният обект е в активите на фирма и се ползва смесено, тоест служи и за офис, преференция не се полага. Друго условие е притежателят на жилището да не е ползвал услугите на свързани лица, тоест на фирми или на майстори, с които има родствени или бизнес отношения. За да се ползва данъчното облекчение, разходите за платения труд трябва да бъдат доказани с фактури, касови бонове, разписки, платежни за банкови преводи и др. посочени в Закона за счетоводството.

Идеята на Министерството на финансите е гражданите да имат интерес да изискват документ за всеки лев, платен на майстори за различни ремонтни дейности - смяна на дограма или на врати, боядисване, слагане на паркет или ламинат, поставяне на изолация, ВиК поправки и други. 

Догодина еднолични търговци и земеделски производители вече ще декларират и внасят годишния данък върху разходите до 30 юни, а не до 1 март. Същата отсрочка получават и фирмите за декларирането и окончателното внасяне на корпоративните данъци.

С друга данъчна промяна в Закона за ДДС се отменят силно критикуваните от бизнеса през последните две години разпоредби, засягащи изискването за използване единствено на одобрен от НАП софтуер за управление на продажбите в търговските обекти - т. нар. СУПТО. След закона предстоят и промени в прословутата Наредба 18 за касовите апарати, в която трябва да бъдат коригирани и техническите изисквания към този софтуер, чието изпълнение се оказа много скъпо, прекалено сложно и дори невъзможно от страна на фирмите.

Вучич: Завършваме „Турски поток“ до дни

автор:Дума

visibility 130

"Булгаргаз" заплаши със съд "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 227

Предлагат две схеми за помощ на бизнеса

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 227

Налагат нови ограничения в Лос Анджелис

автор:Дума

visibility 154

Доставят ваксина на „Пфайзер“ в САЩ и Европа

автор:Дума

visibility 184

Англия планира ново затваряне за Нова година

автор:Дума

visibility 308

Защо язовирите скараха Танева и Ревизоро

автор:Дума

visibility 490

Министър Дянков № 2

автор:Велиана Христова

visibility 916

/ брой: 227

Проф. Никола Великов на 90

автор:Кирил Момчилов

visibility 465

/ брой: 227

КОВИД-коалиция срещу здравето

автор:Юри Михалков

visibility 548

/ брой: 227

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ