23 Септември 2019понеделник08:36 ч.

От редактора

Реквием за американската мечта

/ брой: 12

автор:Боян Бойчев

visibility 1485

Прочетете тази книга. 

"Реквием за американската мечта" от Ноам Чомски прави безпощадна и обективна характеристика на нашето време, като описва съзнателната концентрация на богатство и власт в ръцете на малцина избрани. 

"Неравенството произлиза от изключителното богатство на една нищожно малка част от населението, възлизаща на частица от процента", казва Чомски.

Той обобщава принципите, които ни доведоха до това огромно неравенство, и проследява политиката, провеждана през последния половин век, която има за цел да облагодетелства най-богатите за сметка на останалата част от света. 

Въз основа на опита на американското общество авторът описва десет принципа за съсредоточаване на богатство и власт: 1) ограничи демокрацията; 2) оформи идеологията; 3) преструктурирай икономиката; 4) прехвърли товара върху бедните и средната класа; 5) атакувай солидарността между хората; 6) направлявай регулаторите; 7) нагласи изборните резултати; 8) използвай страха и силата на държавата и дръж паплачта изкъсо; 9) изфабрикувай съгласие; 10) маргинализирай населението. Принципи, благодарение на които определени хора упражняват властта си за сметка на останалите. 

Според Чомски корпоративният тоталитаризъм, характерен за съвременното капиталистическо общество, е много по-страшен от авторитарния, защото е наднационален. Той се упражнява от малка група хора върху цялото световно население, като ограничава финансите му, елементарните му права на здравеопазване, образование, лоялна конкуренция...

Чомски описва рухването на "американска мечта" - липсата на справедливо заплащане на труда, невъзможността за притежание на собствен дом, изключително високите цени за образование (непосилни за младите хора, превръщащи ги в роби на фирми и банки), изчезването на чувството за солидарност, разделението, отчуждението и озлоблението между хората... 

А това не е ли ситуацията и у нас? Книгата обяснява индиректно случващото се през последните 30 години. Управляващите продължават да ни тикат към този порочен модел на развитие, промивайки мозъците вече на няколко поколения. И да пишат реквием за България. 

В заключение Чомски посочва, че може да се направи много, за да се промени обществото, но за тази цел хората трябва да се организират и да се борят за правата си, както са го правили в миналото. А промяната зависи от всеки един от нас. 

Ами да го направим тогава! 

Почина проф. Юлиан Вучков

автор:Дума

visibility 0

23 мерки до 2023 г. обявява Мая Манолова на 23 септември

автор:Дума

visibility 134

Земетресение край Кърджали

автор:Дума

visibility 117

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 759

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 629

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 503

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 491

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ