24 Октомври 2020събота19:05 ч.

От редактора

Реквием за американската мечта

/ брой: 12

автор:Боян Бойчев

visibility 2057

Прочетете тази книга. 

"Реквием за американската мечта" от Ноам Чомски прави безпощадна и обективна характеристика на нашето време, като описва съзнателната концентрация на богатство и власт в ръцете на малцина избрани. 

"Неравенството произлиза от изключителното богатство на една нищожно малка част от населението, възлизаща на частица от процента", казва Чомски.

Той обобщава принципите, които ни доведоха до това огромно неравенство, и проследява политиката, провеждана през последния половин век, която има за цел да облагодетелства най-богатите за сметка на останалата част от света. 

Въз основа на опита на американското общество авторът описва десет принципа за съсредоточаване на богатство и власт: 1) ограничи демокрацията; 2) оформи идеологията; 3) преструктурирай икономиката; 4) прехвърли товара върху бедните и средната класа; 5) атакувай солидарността между хората; 6) направлявай регулаторите; 7) нагласи изборните резултати; 8) използвай страха и силата на държавата и дръж паплачта изкъсо; 9) изфабрикувай съгласие; 10) маргинализирай населението. Принципи, благодарение на които определени хора упражняват властта си за сметка на останалите. 

Според Чомски корпоративният тоталитаризъм, характерен за съвременното капиталистическо общество, е много по-страшен от авторитарния, защото е наднационален. Той се упражнява от малка група хора върху цялото световно население, като ограничава финансите му, елементарните му права на здравеопазване, образование, лоялна конкуренция...

Чомски описва рухването на "американска мечта" - липсата на справедливо заплащане на труда, невъзможността за притежание на собствен дом, изключително високите цени за образование (непосилни за младите хора, превръщащи ги в роби на фирми и банки), изчезването на чувството за солидарност, разделението, отчуждението и озлоблението между хората... 

А това не е ли ситуацията и у нас? Книгата обяснява индиректно случващото се през последните 30 години. Управляващите продължават да ни тикат към този порочен модел на развитие, промивайки мозъците вече на няколко поколения. И да пишат реквием за България. 

В заключение Чомски посочва, че може да се направи много, за да се промени обществото, но за тази цел хората трябва да се организират и да се борят за правата си, както са го правили в миналото. А промяната зависи от всеки един от нас. 

Ами да го направим тогава! 

РЗИ: София е трайно в „червената зона“

автор:Дума

visibility 5

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 785

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 201

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 110

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 715

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1065

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 467

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ