09 Декември 2019понеделник10:34 ч.

От редактора

Реквием за американската мечта

/ брой: 12

автор:Боян Бойчев

visibility 1592

Прочетете тази книга. 

"Реквием за американската мечта" от Ноам Чомски прави безпощадна и обективна характеристика на нашето време, като описва съзнателната концентрация на богатство и власт в ръцете на малцина избрани. 

"Неравенството произлиза от изключителното богатство на една нищожно малка част от населението, възлизаща на частица от процента", казва Чомски.

Той обобщава принципите, които ни доведоха до това огромно неравенство, и проследява политиката, провеждана през последния половин век, която има за цел да облагодетелства най-богатите за сметка на останалата част от света. 

Въз основа на опита на американското общество авторът описва десет принципа за съсредоточаване на богатство и власт: 1) ограничи демокрацията; 2) оформи идеологията; 3) преструктурирай икономиката; 4) прехвърли товара върху бедните и средната класа; 5) атакувай солидарността между хората; 6) направлявай регулаторите; 7) нагласи изборните резултати; 8) използвай страха и силата на държавата и дръж паплачта изкъсо; 9) изфабрикувай съгласие; 10) маргинализирай населението. Принципи, благодарение на които определени хора упражняват властта си за сметка на останалите. 

Според Чомски корпоративният тоталитаризъм, характерен за съвременното капиталистическо общество, е много по-страшен от авторитарния, защото е наднационален. Той се упражнява от малка група хора върху цялото световно население, като ограничава финансите му, елементарните му права на здравеопазване, образование, лоялна конкуренция...

Чомски описва рухването на "американска мечта" - липсата на справедливо заплащане на труда, невъзможността за притежание на собствен дом, изключително високите цени за образование (непосилни за младите хора, превръщащи ги в роби на фирми и банки), изчезването на чувството за солидарност, разделението, отчуждението и озлоблението между хората... 

А това не е ли ситуацията и у нас? Книгата обяснява индиректно случващото се през последните 30 години. Управляващите продължават да ни тикат към този порочен модел на развитие, промивайки мозъците вече на няколко поколения. И да пишат реквием за България. 

В заключение Чомски посочва, че може да се направи много, за да се промени обществото, но за тази цел хората трябва да се организират и да се борят за правата си, както са го правили в миналото. А промяната зависи от всеки един от нас. 

Ами да го направим тогава! 

Верижна катастрофа затвори Кресненското дефиле

автор:Дума

visibility 0

Сбогуваме се със Стоянка Мутафова

автор:Дума

visibility 42

Радев свиква среща за промени в изборния закон

автор:Дума

visibility 36

Опасно мръсен въздух отново над София

автор:Дума

visibility 37

Цените на храните рязко тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 236

По-високи такси за обслужване на гише

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 236

Данъчните си търсят 15 млн. лв. от заведения в София

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 236

От АПИ напомнят: Валидността на над 1 млн. винетки изтича

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 236

Нобелови лауреати с общ призив за климата

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 236

Атина и Анкара се скараха за газа

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 236

Пхенян няма да преговаря за денуклеаризация

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 236

Публикуваха мотивите срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 236

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 179

/ брой: 236

СДС се хвали с разрухата

автор:Юри Михалков

visibility 218

/ брой: 236

Датата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ