03 Юли 2022неделя10:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Рекордно малко училища ще бъдат закрити тази година

Министърът на образованието е издал заповед само две школа да не отворят врати през новата учебна година

/ брой: 168

автор:Деси Велева

visibility 527

Рекордно малко училища ще бъдат закрити от новата учебна година заради липса на ученици. Министърът на образованието е издал заповед за затварянето на общинските школа в село Малки Искър, община Етрополе, и в село Поленица, община Сандански, съобщиха от МОН за ДУМА. За сравнение през миналата учебна година са закрити 16 училища, от които 14 са били общински, а две - държавни.

Закриването на Началното училище "Свети Кирил и Методий" в с. Поленица е предложено на министъра след решение на Общинския съвет на Сандански от края на май. Подобна идея е имало и преди три години и е била подкрепена от родители на деца заради лошото състояние на сградата. Тогава първокласниците са били 15. 

През април общинските съветници от Етрополе също са се съгласили със закриването на Основно училище "Георги Бенковски" в с. Малки Искър. 11 от тях са подкрепили намерението, а трима са се въздържали. Учениците са пренасочени към ОУ "Христо Ботев" в село Лопян. Предходната година в него е имало една слята паралелка с 14 ученици от 1 и 2 клас, сборна с 16 деца от 3 и 4 клас, седем са били учениците в 5 клас и 12 в 7 клас. 

След писмено предложение на финансиращия орган и становище от съответното регионално управление на образованието и след направена проверка министърът на образованието е преобразувал и две училища в едно за следващата учебна година. Това са Първо ОУ "Георги Бакалов" и СУ "Христо Ботев" в Стара Загора. 

Справка на ДУМА показа, че Общинският съвет на Вълчедръм също е гласувал основното училище в село Златия да бъде закрито и от новата учебна година децата да бъдат извозвани до Първо основно училище "Васил Левски" във Вълчедръм. Решението е от началото на август и процедурата ще продължи с писмено предложение до министъра на образованието за закриване. През изминалата година в школото са били записани 26 деца, като в сборните паралелки от първи и втори клас и от трети и четвърти е имало по четири деца. Според общинарите издръжката на сградата е голяма и се налага дофинансиране, което не е редно.  

Без училище ще остане и село Воден, община Първомай, след предложение на кметството на Първомай от 19 август. В защитеното начално училище "П.Р.Славейков" за следващата учебна година е записано само едно дете от трети клас. През миналата година учениците са били трима, а през по-миналата - 15. 

Коментар - в статията на Деси Велева "Другата вълна".


Постковид синдром, причинен от скрит вирус?

автор:Дума

visibility 578

Общинските жилища

автор:Борис Цветков

visibility 543

/ брой: 126

Нотата е нищожна

автор:Велизар Енчев

visibility 699

/ брой: 126

Надя Попова: Истинската поезия оставя белег

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ