19 Септември 2020събота17:56 ч.

Текущите и аварийни ремонти на улични настилки в София продължават. Тече рехабилитацията на участъци от бул. "България", която започна в началото на месеца. Ремонти продължават да затрудняват движението и в центъра на столицата

Рекордна загуба за столичната общинска икономика

Пет дружества на софийското кметство излизат на червено, още седем са със спадаща печалба

/ брой: 137

автор:Деси Велева

visibility 561

Пет от 18-те столични общински дружества излизат на загуба през миналата година, показват годишните финансови отчети, които трябва да бъдат приети на сесията на Столичния общински съвет в четвъртък. Седем фирми са със спадащи печалби. Общата загуба на столичната икономика е от 89 млн. лева или три пъти повече от 2018 г. и е рекордна за последните няколко години. Основната причина за излизането на червено е дейността на "Топлофикация". Нейните дългове също бележат рекордни стойности за последните шест години и този път се дължат на купуването на квоти за емисии парникови газове на високи цени. Това е причина топлофикационното дружество да излезе от 2019 г. с четири пъти по-големи загуби от предходната година и те вече достигат 82 млн. лева. От отчета на дружеството става ясно, че инвестиционната му програма е постигната едва на 23 на сто, а ремонтната е изпълнена под половината от заложеното. 

Общинският съветник от БСП Иван Таков коментира за ДУМА, че "Топлофикация" ще продължи да се справя много трудно. Според него проблемът на дружеството е системен заради ниската събираемост и липсата на сериозни нови инвестиции. Текущите му задължения гонят 1 млрд. лв., което го поставя в изключително тежко положение, смята Таков.

Скандалното дружество "Чистота-Искър" също е на загуба за миналата година. Според Таков нещата в него не изглеждат добре, още повече, че намалява и дейността му по почистване в столичните райони. Докато за 2018 г. то се е закрепило и е излязло без загуби, за последната година е на минус с над 1,3 млн. лева. Според одитора дружеството е финансово зависимо от кредитори и има превишение на задълженията спрямо собствения капитал. Освен това заключението му е, че докладът за дейността на дружеството не съответства на финансовия отчет. Затова и СОС няма да гласува документа в четвъртък.

Другите общински дружества с отрицателни баланси са "Електротранспорт", "Метрополитен" и "Спортна София". Петте фирми, които стопанисват пазарите, са с падащи печалби. Такава е и тенденцията при Центъра за градска мобилност, който генерира най-много приходи в общинската икономика след "Топлофикация", но в същото време печалбата му за миналата година е спаднала почти двойно.

Пленумът на БСП се събра за последно преди Конгреса

автор:Дума

visibility 0

Касата ще поема тестовете на ученици под карантина

автор:Дума

visibility 44

Гешев нахъсва прокурорите, отвън искат оставката му

автор:Дума

visibility 65

Прокурорите избират свой представител във ВСС

автор:Дума

visibility 152

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 835

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 414

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 761

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ