05 Юни 2020петък23:10 ч.

Няколко думи

Рекет или лобизъм

/ брой: 145

автор:Ралица Николова

visibility 909

Бизнесът откровено си признава, че не му се нрави перспективата да се окаже във всевъзможни зависимости от партиите. Доброволни или не. Голяма част от фирмите в България се страхуват от натиск, а други са убедени, че отвореното финансиране ще облагодетелства само част от бизнеса. Първото се нарича рекет, второто - лобизъм. 

Част от фирмите явно вече са патили, щом като умишлено не желаят да бъдат огласявани като печеливши или влиятелни. Защото с лостовете на властта бързо могат да бъдат притиснати - даваш, или ти пращаме проверка, даваш, или оставаш без обществени поръчки, даваш, или Гешев ти спретва спецакция.

Всъщност знаем, че въпросните схеми за рекет и за задушаване на малкия и средния бизнес работят при ГЕРБ от години. Просто днес властта ги узаконява. 

Облича в закон и другата публична тайна - лобизма на големите. Които спонсорират доброволно, а в замяна очакват закони, наредби и концесии, разписани точно за тях.

Преди 20 години бизнесмени страхуваха властта с бухалки. Днес властта страхува бизнеса със закон. 

Мутрите си отгледаха олигархия. Олигархията си поръча диктатура.

Гърция обяви готовност за война с Турция

автор:Дума

visibility 462

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 827

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ