25 Юни 2021петък10:56 ч.

Реформа или пладнешки обир

/ брой: 183

автор:Валентин Георгиев

visibility 1554

Ако някой още си мисли, че голямата грижа на тройката кредитори на Гърция е да стабилизира нейните финанси и да вдигне на крака икономиката й, определено не е в час. Защото след тежките условия за икономии, съкращения, рязане на пенсии и заплати дойде ред и на тоталната разпродажба.
А това вече не е онази "класическа приватизация", която се води просто здравословен метод за по-добро управление на собствеността. Става дума за бързи сделки на жизненоважни, стратегически държавни активи и то на занижени символични цени.
След призивите страната да се прости с някои свои острови, стана ясно, че правителството в Атина чака обвързващи оферти от кандидат-купувачи на държавната газова компания и оператора на газопреносната мрежа до края на септември, като се надява да приключи продажбата им до края на тази есен. Вече е взето решение приоритетно да бъдат приватизирани и държавната лотария ОРАР, обществени сгради в гръцката столица, както и апетитни имоти на островите Родос и Корфу.
Близко до ума е да се прецени, че такива стратегически предприятия в сферата на енергетиката, които определено не са на загуба, както и лотарията, от която само се печели, ще бъдат просто спазарени. Кратките срокове за сделките и очевидното бързане говорят точно за това. 
Да не забравяме, че около 90% от гръцките активи, предназначени за приватизация, са държавни земи и инфраструктура. В момента тече процедурата по отдаването на концесия и на пристанищата в страната, включително тези в Пирея и Солун. Държавният телеком и гръцкото ВиК също са в продуктовия каталог и чакат новите си собственици за 30 цента за акция, което си е пладнешки обир. Миналата седмица на тезгяха бе сложена и четвъртата по големина държавна банка ATEbank... И всичко това - за да получи правителството в Атина зелена светлина за по-нататъшно финансиране.
Какви парадокси само?
Докато по улиците полицията хвърляше големи количества сълзотворен газ срещу протестиращите, a цивилни полицаи ги биеха с цел провокация, кабинетът успя да одобри няколко държавни компании за продан, като реакция срещу задлъжняването на страната. Същото, което де факто започва още от 2001 г., когато Гърция прие еврото, въпреки че не отговаряше на всички изисквания, свързани с държавния дълг. След това страната благодарение на "Голдман Сакс" задлъжня прогресивно, като идеята от самото начало явно е била този дълг да не бъде върнат и тя да бъде принудена да разпродаде активите си за жълти стотинки.
Днес това се сбъдва на практика. И пак с помощта на същите партии, които докараха Атина до това катастрофално положение.

Задава се рязко поскъпване на парното

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 120

Комитова откри още нарушения на магистрала "Хемус"

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 120

Премахват обществените телефони

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 120

Торнадо в Чехия рани над 150 души

автор:Дума

visibility 0

Меркел предложи среща ЕС-Русия

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 120

Размирици с нелегални мигранти в Литва

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 120

Главата на Ламята

автор:Ина Михайлова

visibility 695

/ брой: 120

София отива на изборите с призив за промяна

автор:Деси Велева

visibility 282

/ брой: 120

Новата Стара Европа

автор:Юри Михалков

visibility 224

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ