19 Януари 2022сряда15:23 ч.

ново:

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус

Актуално

Разпределението на постовете или лакмусът на властта

/ брой: 251

автор:Христо Христов

visibility 1269

Седмица време след изборната си победа поиска новият кмет на Стара Загора Живко Тодоров, за да представи бъдещия си управленски екип и съответната реформа в общинската администрация.
Младият, едва 30-годишен градоначалник нашумя с думите на вицепремиера Цветанов в балотажната нощ, че му е обещал до 6 месеца да сключи брак. Той обаче упорито отказва да назове имената на хората (доказани професионалисти и експерти!), с които щял да работи в следващите 4 години. За да изведе от безвремието града на липите. Безвремие, в което Стара Загора се управляваше от кмет на ГЕРБ, лично гарантиран от премиера Борисов през 2007-а. И който упорито липсваше от предизборните прояви на наследника си. Дотолкова липсваше, че дори не се появи на първата след избора му пресконференция. Така както липсваха заместниците му, да не говорим за по-ниските етажи.
Под сурдинка се говори, че в администрацията на проф. Светлин Танчев върви ожесточена битка за оцеляване в новите условия. Нищо че Тодоров на висок глас твърди, че няма да дели "наследството" на стари и млади, а на... можещи и неможещи. Вървял и преглед по редиците на герб-активистите - в немалка част бивши активисти на други партии, скоростно записали се в редиците на управляващата партия в началото на предходния мандат. "Преброяването на дивите зайци" проличало осезателно между двата тура на местния избор.
Когато въпросителните отпаднали и станало  ясно, че досегашният народен представител и за кратко (около 6 месеца) чиновник в същата тази администрация, ще бъде новият наемател на просторния и строго охраняван с видеокамери кабинет на втория етаж. Стигнало се дотам, че близки до сърцето на досегашния градоначалник на всеослушание започнали да критикуват отсъствието му от активния предизборен живот.
Същото брожение върви и сред персонала, пряко подчинен на председателя на местния парламент. Нищо че досегашният им началник е в челните редици на избраните за втори мандат съветници. Съвсем явно вървяло "тото" кой от 23-та старейшини от ГЕРБ ще стане "пръв сред равните", както и кои ще бъдат бъдещите председатели на постоянни комисии.
Проблемът на наддаващите идвал от това, че на практика групата е механично споена измежду трите крила в старозагорската организация на партията. Разпределени между лично предани на общинския лидер; предшественика му на този пост и няколко "свободни електрона" с открити бизнес интереси, но с готовност да се "присламчат" към победителите.
На практика от много месеци насам администрацията имитира дейност, като се изключат някои "отгоре разпоредени" действия в полза на конкретни лица, признават служители с уговорката, че трябва да останат анонимни. Ще бъде извършена цялостна ревизия на предния мандат, нищо няма да остане потулено, независимо от партийната принадлежност на предшественика ми, заяви новият кмет, преди да е положил клетва. И доналя масло в огъня на чиновническите терзания. Успокоява ги само, че и досегашният в началото на мандата си обещаваше такава ревизия. Но резултатите от нея потънаха из дебрите на мрака. Факт, дал основание опоненти на Живко Тодоров в предизборната борба да напомнят поговорката "Гарван гарвану око не вади!".
В новия старозагорски парламент влязоха 5 от 10-те съперници на Тодоров за кметското кресло, както и близо дузина бивши старейшини от различни формации. Всеки от тях се е запасил с архивни доказателства за "безвремието". И със сигурност няма да оставят това си "богатство" неупотребено. Или изтъргувано. Нищо че спечелилите избора да се кълнат, че няма да влизат в безпринципни съглашателства. Очаква се новият старозагорски общински съвет да се събере навръх 7 ноември. За да се закълне и официализира градоначалника.
Знаменателна дата. На нея преди 94 години край брега на Нева в Санкт Петербург са прозвучали залповете на крайцера "Аврора". В Стара Загора най-много да пукне тапа от шампанско.
Не за друго, а защото ги няма... матросите. А оръдията са нарязани за скрап.

Седем души са подслушвани незаконно през 2021 г.

автор:Дума

visibility 87

Работещи в "Арсенал" протестират

автор:Дума

visibility 92

Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех

автор:Дума

visibility 86

Частичен локдаун обявиха в Средец

автор:Дума

visibility 176

Скопие прие наше искане за името си

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 12

Шефът на ЦРУ посетил Украйна

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 12

Роберта Мецола е новият председател на ЕП

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 12

Турция променя името си

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 12

Барабар Петко с мъжете

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 12

Културата остава след бурите

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 12

Политически димки

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 12

Вяра Емилова: ДУМА трябва да бъде стандарт за левия печат

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ