28 Март 2023вторник20:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Разкриха основите на храм насред Августа Траяна

Управителят на провинция Тракия възхвалил цезарите Галерий и Флавий

/ брой: 179

автор:Христо Христов

visibility 2869

Основи на монументален храм, построен през ІІІ в. от н.е. насред резервата "Августа Траяна" (на улица "Митрополит Методи Кусев" 55) откри археоложката Мария Камишева от Старозагорския исторически музей. За огромните квадри, издялани от местен камък, и добивания от кариера край Чирпан брегча се знаело още от 2004 г., когато спасителни разкопки е извършвал екип на археолога Красимир Калчев. Тогава са разкрити основи на раннохристиянска базилика, която е била буквално долепена до далеч по-стария храм, ползван за култа към римските императори. Ясно личат отворите, в които са били поставяни метални скоби, заливани впоследствие с разтопен метал.
В непосредствена близост до стените на съоръжението са намерени каменни плочи с надписи, два от които са разчетени от специалиста по епиграфика от СУ "Св. Климент Охридски" Николай Шаранков. Цялостно запазеният гласи: "На първия сред младежите Галерий Валерий Максимиан, най-знатен цезар, издигна Емилий Александър, пресъвършен мъж, управител на провинция Тракия, отдаден на неговата божественост и величие." Аналогично звучи и разбитият на три отломки надпис, посветен на Флавий Валерий Констанций. Галерий и Флавий са били част от ръководството на първата тетрархия на Римската империя, а Емилий Александър е управлявал провинция Тракия от центъра във Филипопол (Пловдив), припомня Мария Камишева. Галерий Максимиан е родом от околностите на Сердика.
Предстои разчитането на третия надпис, който е върху част от архитрава, стоящ под фронтона над входа на храма. Запазена е и голяма част от фронтона с изобразен на него щит. Личат и местата, където са били закрепвани златните или сребърни апликации. В по-късен период монументалният храм е бил използван като водохранилище. Досега името на провинциалния управител Емилий Александър е срещано само веднъж, върху колона, намерена при разкопки в Асеновград. Специалистите са категорични, че надписите са поставени във връзка с посещението му в Августа Траяна. 4-5 десетилетия по-късно градът пада под ударите на готите и постепенно залязва докъм средата на Средновековието, когато се възражда. Мария Камишева не изключва в близост до императорския храм да се появи и антична мозайка. Преди няколко години тя и колегата й Димитър Янков разкриха недалеко от сегашния обект уникална мозайка с изображенията на Дионисиево шествие, която предстои да бъде експонирана до две седмици насред античното ниво на музея в Стара Загора. Разкопките се финансират от частен инвеститор, на терена предстои да бъде изградена двуетажна къща.

Археоложката Мария Камишева показва цялостно запазения надпис в прослава на цезаря Галерий Валерий Максимиан
 

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 1055

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 582

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 418

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ