21 Април 2024неделя17:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разкриха основите на храм насред Августа Траяна

Управителят на провинция Тракия възхвалил цезарите Галерий и Флавий

/ брой: 179

автор:Христо Христов

visibility 3003

Основи на монументален храм, построен през ІІІ в. от н.е. насред резервата "Августа Траяна" (на улица "Митрополит Методи Кусев" 55) откри археоложката Мария Камишева от Старозагорския исторически музей. За огромните квадри, издялани от местен камък, и добивания от кариера край Чирпан брегча се знаело още от 2004 г., когато спасителни разкопки е извършвал екип на археолога Красимир Калчев. Тогава са разкрити основи на раннохристиянска базилика, която е била буквално долепена до далеч по-стария храм, ползван за култа към римските императори. Ясно личат отворите, в които са били поставяни метални скоби, заливани впоследствие с разтопен метал.
В непосредствена близост до стените на съоръжението са намерени каменни плочи с надписи, два от които са разчетени от специалиста по епиграфика от СУ "Св. Климент Охридски" Николай Шаранков. Цялостно запазеният гласи: "На първия сред младежите Галерий Валерий Максимиан, най-знатен цезар, издигна Емилий Александър, пресъвършен мъж, управител на провинция Тракия, отдаден на неговата божественост и величие." Аналогично звучи и разбитият на три отломки надпис, посветен на Флавий Валерий Констанций. Галерий и Флавий са били част от ръководството на първата тетрархия на Римската империя, а Емилий Александър е управлявал провинция Тракия от центъра във Филипопол (Пловдив), припомня Мария Камишева. Галерий Максимиан е родом от околностите на Сердика.
Предстои разчитането на третия надпис, който е върху част от архитрава, стоящ под фронтона над входа на храма. Запазена е и голяма част от фронтона с изобразен на него щит. Личат и местата, където са били закрепвани златните или сребърни апликации. В по-късен период монументалният храм е бил използван като водохранилище. Досега името на провинциалния управител Емилий Александър е срещано само веднъж, върху колона, намерена при разкопки в Асеновград. Специалистите са категорични, че надписите са поставени във връзка с посещението му в Августа Траяна. 4-5 десетилетия по-късно градът пада под ударите на готите и постепенно залязва докъм средата на Средновековието, когато се възражда. Мария Камишева не изключва в близост до императорския храм да се появи и антична мозайка. Преди няколко години тя и колегата й Димитър Янков разкриха недалеко от сегашния обект уникална мозайка с изображенията на Дионисиево шествие, която предстои да бъде експонирана до две седмици насред античното ниво на музея в Стара Загора. Разкопките се финансират от частен инвеститор, на терена предстои да бъде изградена двуетажна къща.

Археоложката Мария Камишева показва цялостно запазения надпис в прослава на цезаря Галерий Валерий Максимиан
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 927

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 1200

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 1152

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 1016

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 913

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 886

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1063

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 1006

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 925

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ