05 Август 2021четвъртък07:26 ч.

Разкриха основите на храм насред Августа Траяна

Управителят на провинция Тракия възхвалил цезарите Галерий и Флавий

/ брой: 179

автор:Христо Христов

visibility 3041

Основи на монументален храм, построен през ІІІ в. от н.е. насред резервата "Августа Траяна" (на улица "Митрополит Методи Кусев" 55) откри археоложката Мария Камишева от Старозагорския исторически музей. За огромните квадри, издялани от местен камък, и добивания от кариера край Чирпан брегча се знаело още от 2004 г., когато спасителни разкопки е извършвал екип на археолога Красимир Калчев. Тогава са разкрити основи на раннохристиянска базилика, която е била буквално долепена до далеч по-стария храм, ползван за култа към римските императори. Ясно личат отворите, в които са били поставяни метални скоби, заливани впоследствие с разтопен метал.
В непосредствена близост до стените на съоръжението са намерени каменни плочи с надписи, два от които са разчетени от специалиста по епиграфика от СУ "Св. Климент Охридски" Николай Шаранков. Цялостно запазеният гласи: "На първия сред младежите Галерий Валерий Максимиан, най-знатен цезар, издигна Емилий Александър, пресъвършен мъж, управител на провинция Тракия, отдаден на неговата божественост и величие." Аналогично звучи и разбитият на три отломки надпис, посветен на Флавий Валерий Констанций. Галерий и Флавий са били част от ръководството на първата тетрархия на Римската империя, а Емилий Александър е управлявал провинция Тракия от центъра във Филипопол (Пловдив), припомня Мария Камишева. Галерий Максимиан е родом от околностите на Сердика.
Предстои разчитането на третия надпис, който е върху част от архитрава, стоящ под фронтона над входа на храма. Запазена е и голяма част от фронтона с изобразен на него щит. Личат и местата, където са били закрепвани златните или сребърни апликации. В по-късен период монументалният храм е бил използван като водохранилище. Досега името на провинциалния управител Емилий Александър е срещано само веднъж, върху колона, намерена при разкопки в Асеновград. Специалистите са категорични, че надписите са поставени във връзка с посещението му в Августа Траяна. 4-5 десетилетия по-късно градът пада под ударите на готите и постепенно залязва докъм средата на Средновековието, когато се възражда. Мария Камишева не изключва в близост до императорския храм да се появи и антична мозайка. Преди няколко години тя и колегата й Димитър Янков разкриха недалеко от сегашния обект уникална мозайка с изображенията на Дионисиево шествие, която предстои да бъде експонирана до две седмици насред античното ниво на музея в Стара Загора. Разкопките се финансират от частен инвеститор, на терена предстои да бъде изградена двуетажна къща.

Археоложката Мария Камишева показва цялостно запазения надпис в прослава на цезаря Галерий Валерий Максимиан
 

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 187

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 142

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 151

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ