06 Април 2020понеделник14:20 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Разкриха 29 незаконни отклонения от яз. "Дяково" до Дупница

Въпреки забраната и през януари пернишките "Стомана" и "Топлофикация" са продължили да източват яз. "Студена"

/ брой: 31

автор:Дума

visibility 1764

Проверка на Басейнова дирекция "Западнобеломорския район" (БДЗБР) през февруари е установила нарушения при водоползването в язовирите "Дяково", "Студена" и "Пчелина", съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Най-сериозни са нарушенията в яз. "Дяково" до Дупница, където проверката е установила 29 незаконни отклонения на вода от главния тръбопровод. 25 от тях вече са запечатани, а до края на седмицата това ще стане с още 4, уточниха от "Напоителни системи". Установените нерегламентирани отклонения са за частни къщи, ветеринарна клиника, тенис кортове, пунктове за вторични суровини, автокъщи в зона "Пиперево" и "Хидрострой Рилци", където водоподаването за промишлени нужди би трябвало да е преустановено на 10 януари 2020 г.

На 3 февруари е извършена проверка на МВЕЦ "Яхиново", собственост на ВЕЦ "Яхиново". Преустановена е техническата възможност за постъпване на води от яз. "Дяково". При една от проверките е установено нерегламентирано ползване на водни количества от яз. "Дяково" и от "Автомагистрала Хемус" АД в предходен период. 

В момента е преустановено подаването на вода от яз. "Дяково" за промишлени нужди, подава се само за питейно-битово водоснабдяване към ВиК операторите в Дупница и Кюстендил. В края на януари от МОСВ съобщиха, че водоемът е пълен на около 1/3 от обема му, а притокът е незначителен, поради което ползването за промишлени цели не е разрешено. С вода от язовира се снабдяват част от Дупница и община Бобов дол. Към момента режим на водата в двата града няма.

За яз. "Студена" е констатирано ползване на 650 куб. м от "Стомана Индъстри" и 74 куб. м от "Топлофикация-Перник", въпреки че в графика за януари на ВиК-Перник са разрешени единствено води за питейно-битово водоснабдяване. На двете предприятия ще бъдат наложени глоби.

Справка от "ЧЕЗ България" е показала, че на 5 октомври м.г. мини ВЕЦ "Пчелина" е ползвала незаконно вода от яз. "Пчелина" за производство на ток. БДЗБР ще наложи санкция, уточниха от ековедомството.

Компенсациите за евтиния газ се отлагат

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 65

Работодателите искат ремонт на схемата 60/40

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 65

Банките ще отсрочват кредити само на редовни платци

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 65

Какви са вариантите за отсрочка на банкови кредити

автор:Дума

visibility 270

Първи спад на новите случаи в Ню Йорк

автор:Дума

visibility 131

Борис Джонсън постъпи в болница

автор:Дума

visibility 270

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 754

/ брой: 65

Българите в Англия се опасяват от криза

автор:Галя Кларк

visibility 308

/ брой: 65

"Питайте Пирински, например"

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ