19 Февруари 2020сряда23:59 ч.

Разкриха 29 незаконни отклонения от яз. "Дяково" до Дупница

Въпреки забраната и през януари пернишките "Стомана" и "Топлофикация" са продължили да източват яз. "Студена"

/ брой: 31

автор:Дума

visibility 1472

Проверка на Басейнова дирекция "Западнобеломорския район" (БДЗБР) през февруари е установила нарушения при водоползването в язовирите "Дяково", "Студена" и "Пчелина", съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Най-сериозни са нарушенията в яз. "Дяково" до Дупница, където проверката е установила 29 незаконни отклонения на вода от главния тръбопровод. 25 от тях вече са запечатани, а до края на седмицата това ще стане с още 4, уточниха от "Напоителни системи". Установените нерегламентирани отклонения са за частни къщи, ветеринарна клиника, тенис кортове, пунктове за вторични суровини, автокъщи в зона "Пиперево" и "Хидрострой Рилци", където водоподаването за промишлени нужди би трябвало да е преустановено на 10 януари 2020 г.

На 3 февруари е извършена проверка на МВЕЦ "Яхиново", собственост на ВЕЦ "Яхиново". Преустановена е техническата възможност за постъпване на води от яз. "Дяково". При една от проверките е установено нерегламентирано ползване на водни количества от яз. "Дяково" и от "Автомагистрала Хемус" АД в предходен период. 

В момента е преустановено подаването на вода от яз. "Дяково" за промишлени нужди, подава се само за питейно-битово водоснабдяване към ВиК операторите в Дупница и Кюстендил. В края на януари от МОСВ съобщиха, че водоемът е пълен на около 1/3 от обема му, а притокът е незначителен, поради което ползването за промишлени цели не е разрешено. С вода от язовира се снабдяват част от Дупница и община Бобов дол. Към момента режим на водата в двата града няма.

За яз. "Студена" е констатирано ползване на 650 куб. м от "Стомана Индъстри" и 74 куб. м от "Топлофикация-Перник", въпреки че в графика за януари на ВиК-Перник са разрешени единствено води за питейно-битово водоснабдяване. На двете предприятия ще бъдат наложени глоби.

Справка от "ЧЕЗ България" е показала, че на 5 октомври м.г. мини ВЕЦ "Пчелина" е ползвала незаконно вода от яз. "Пчелина" за производство на ток. БДЗБР ще наложи санкция, уточниха от ековедомството.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ