14 Април 2021сряда22:20 ч.

Разкриха 29 незаконни отклонения от яз. "Дяково" до Дупница

Въпреки забраната и през януари пернишките "Стомана" и "Топлофикация" са продължили да източват яз. "Студена"

/ брой: 31

автор:Дума

visibility 2659

Проверка на Басейнова дирекция "Западнобеломорския район" (БДЗБР) през февруари е установила нарушения при водоползването в язовирите "Дяково", "Студена" и "Пчелина", съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Най-сериозни са нарушенията в яз. "Дяково" до Дупница, където проверката е установила 29 незаконни отклонения на вода от главния тръбопровод. 25 от тях вече са запечатани, а до края на седмицата това ще стане с още 4, уточниха от "Напоителни системи". Установените нерегламентирани отклонения са за частни къщи, ветеринарна клиника, тенис кортове, пунктове за вторични суровини, автокъщи в зона "Пиперево" и "Хидрострой Рилци", където водоподаването за промишлени нужди би трябвало да е преустановено на 10 януари 2020 г.

На 3 февруари е извършена проверка на МВЕЦ "Яхиново", собственост на ВЕЦ "Яхиново". Преустановена е техническата възможност за постъпване на води от яз. "Дяково". При една от проверките е установено нерегламентирано ползване на водни количества от яз. "Дяково" и от "Автомагистрала Хемус" АД в предходен период. 

В момента е преустановено подаването на вода от яз. "Дяково" за промишлени нужди, подава се само за питейно-битово водоснабдяване към ВиК операторите в Дупница и Кюстендил. В края на януари от МОСВ съобщиха, че водоемът е пълен на около 1/3 от обема му, а притокът е незначителен, поради което ползването за промишлени цели не е разрешено. С вода от язовира се снабдяват част от Дупница и община Бобов дол. Към момента режим на водата в двата града няма.

За яз. "Студена" е констатирано ползване на 650 куб. м от "Стомана Индъстри" и 74 куб. м от "Топлофикация-Перник", въпреки че в графика за януари на ВиК-Перник са разрешени единствено води за питейно-битово водоснабдяване. На двете предприятия ще бъдат наложени глоби.

Справка от "ЧЕЗ България" е показала, че на 5 октомври м.г. мини ВЕЦ "Пчелина" е ползвала незаконно вода от яз. "Пчелина" за производство на ток. БДЗБР ще наложи санкция, уточниха от ековедомството.

Борисов си отива

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Бутафорна пиар акция на Ревизоро погази екозабрани

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

3500 дка дюни са станали частни

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 73

Заради пандемията с над 10% са поевтинели наемите в столицата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

Хората не знаят за задължителните дистанционни водомери

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 73

Агросекторът у нас е с най-голям отлив на работници в ЕС

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 73

МЗХГ се сети да бори мора по пчелите

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

ЕС спира договорите за някои ваксини

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 73

Човек на Заев подаде оставка заради скандали

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 73

Дания ще депортира сирийски бежанци

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 73

Кратки новини

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 73

Чао!

автор:Валентин Георгиев

visibility 43

/ брой: 73

Почти катарзис

автор:Лозан Такев

visibility 109

/ брой: 73

Социалните бомби, заложени от ГЕРБ

автор:Ева Костова

visibility 155

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ