16 Май 2021неделя16:13 ч.

Разбулване на проблема

/ брой: 84

автор:Калина Йотова

visibility 1203

150 евро или уроци по гражданско поведение? Първото нарушение на закона за забрана на бурките във Франция изправя престъпилите го пред тази дилема. Според различни оценки около 2000 жени във Франция трябва да избират между глобата или опресняването на (прециозните) френски нрави. Още докато ковяха закона, мнозина французи надигнаха глас, че наказателна мярка за толкова малка група от хора е просто смешна. Несъгласните запитаха, съвсем логично, дали Франция няма с какво друго да се занимава по време на криза.
Но Никола Саркози не мисли така. Освен от сблъсъка на цивилизациите, провала на мултикултурния модел и тревогите за националната сигурност френският президент е притиснат от популистките попълзновения на крайнодесните, които отхапват все по-големи парчета от неговия електорат. А 2012 г. е отчайващо близо. Известни залитания в тази посока може би му помогнаха за мандата през 2007 г., но днес ситуацията е коренно различна. Саркози е обременен от нестабилността на кризата, последствията от управлението и скандалите, и компроматите на собствените му министри. В желанието си да измъкне гласове от крайната десница Саркози поставя една част от французите и целия арабски свят срещу себе си. А и прочутата френска дипломация, която също претърпя рокади, е в отчайващо състояние, като войнстващите ходове в Либия и Кот д'Ивоар по-скоро говорят за пълна липса на далновидност.
Няма страна в Стара Европа, която да не се е сблъсквала с комплексните страхове от забулването. Всъщност ислямското покривало за глава никога не е било проблем, но бурката най-често се налага от фанатици, чиито убеждения са повече от назадничави. Протестите, провокациите и гневните реакции при арестите са в разрез със смирението и дискретността на вярата. Никой не бива да покровителства или насърчава религиозния фанатизъм, в което и да било негово проявление, още по-малко в една светска и демократична държава, която гарантира религиозните свободи на човека. Проблемът е по-скоро в това, че сигурно голяма част от тези 2000 френски жени не са успели да получат образование във френските училища, не са се почувствали пълноценни френски граждани и са направили крачка встрани от френското общество. А дали наистина новият закон е приложим? Държавата неведнъж е доказала, че едва успява да приложи вече съществуващите.

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 988

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 681

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 634

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 689

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ